ГМО - колко са опасни?

ГМО – защо влияят зле на здравето

Здравни съвети

За вас избрахме следните интересни материали:

ГМО - колко са опасни?
ГМО – колко са опасни?

Генномодифицираните организми, познати още като ГМО, са създадени на базата на ген извлечен от един организъм и преместен в друг. По този начин се създава нов, който при нормални обстоятелства не би се срещнал в природата. По последни данни близо 85% от зърнените култури са базирани или имат ГМО в някакво процентно отношение. Казано по друг начин, структурата на огромна част от продуктите е модифицирана и променена в лабораторни условия. Това от своя страна прави разграничаването на храни съдържащи ГМО почти невъзможно.

 Има няколко основни причини, които биха ви накарали да се замислите над  темата и да направите всичко възможно да ограничите подобен тип храни:

 За момента липсват точни данни, че продуктите съдържащи ГМО са безопасни. Консумирането им може да доведе до неочаквани последици и здравословни проблеми. Да вземем за пример транс-мазнините, които изкуствено бяха поставени по рафтовете на хранителните магазини. Едва десетилетие по-късно учените стигнаха до извода, че те това е било грешка и този тип храни са нездравословни и опасни.

 Основното опасение на учените е, че продуктите не са изследвани на 100%. Не е ясно какъв би бил ефекта от консумирането на генно променени храни и влиянието на допълнителния ген върху човешкото тяло.

 Като цяло общността отхвърля ГМО. Примерите сочат, че този тип продукти са без етикет в Щатите. В Европа, Австралия, Япония и още около 20 държави важи пълна забрана на ГМО. Като причина се посочва липсата на задълбочение научни изследвания.

 Генното инженерство ограничава естественото разнообразиe, което дава природата. Когато гените са естествено разнообразни, те са много по-издръжливи. Това обяснава факта, че да речем порода куче създадено по неестествен път страда от много повече и по-разнообразни болести за разлика от кучето вързано на двора. Подобен пример може да се даде и с растенията. Например култури с ГМО не могат да издържат толкова добре на природните явлия като слънце и суша, както естествените такива. От тук следва, че освен всички възможни негативни последици върху човешкият организъм, на даден етап ГМО културите могат да доведат и до сериозни финансови проблеми на фермера.

 Последиците от отключването на модифицирания ген са необратими. При смесването на генномодифицирани и естествени култури, обикновено вторите биват повлияни от гена. По този начин се създава нов и непознат щам. Изследванията в САЩ и Япония потвърждават наличието на допълнителен щам, които е с нова структура и неизследвани качества. Последици върху животни показва физически и психически последици. Например кралската пеперуда умира 2 часа след приемане на естествената си храна получена от модифицирана царевица.

 ГМО не е отговорът на възможна криза на хранителни продукти. Интересен с факта, че ГМО не увеличава добива до толкова, че учените да продължават да работят толкова задълбочено в тази насока. Фермерите, които са приели да участват в подобна научна програма отбелязват, че в доста от случаите конвенционалното земеделие дава по-добър резултат.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
ГМО – защо влияят зле на здравето
Article Name
ГМО – защо влияят зле на здравето
Description
Какво е ГМО и как учените го създават. Последиците от консумирането на ГМО. Защо обществото отхвърля ГМО. Проблеми с допълнителния ген в ГМО
Author
Рязане и пробиване на бетон Сканиране на бетон Безвзривно разрушаване на бетон