Правилно миене на косата

Грижи за косата – основни стъпки

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Акценти:

  • Грижи за косата
  • Правилно миене на косата
  • Ресане и сушене на косата
  • Подстригване и модни прически

Поддръжането на естествения и здрав вид на косата може да бъде изключително лесен процес ако се спазват някои основни стъпки и правила. Тъй като косъмът в основната си част се базира на протеини, спазването на диета съчетана със здравословно хранене се превръща в основна част от грижите за косата. Със следващите няколко съвета, ще ви покажем как да поддържате косата здрава и лъскава в домашни условия, без да се налага да прибягвате до скъпи козметични процедури.

Правилно миене на косата
Правилно миене на косата

Мийте косата с бавни движения. Изберете качествени козметични продукти. Смята се, че прекалено честото миене на косата я изтощава и изсушава. Това е така понеже с всяко миене се отнема естественото омазняване на косъма и кожата на главата. Оптималнията вариант е миене 2 пъти седмично.

 Потърсете шампоани без сулфати и парабени. Сулфатите са химичните елементи, които карат шампоана да се пени, а парабените са елементите, които предизвикват дразнене на очите. Ако не успеете да намерите такъв продукт, то поне се опитайте да се сдобиете с шампоан, който съдържа минимални количества от тези химикали. Преди закупуването на един или друг продукт, проверете дали той съответства на вашата коса. Според Европейските стандарти би трябвало всеки продукт да има описание на състава и косата, за който е направен.

Бъдете внимателни с балсама. Като изключително важна част от миенето на косата, балсамът трябва да е внимателно съобразен с типа на косата и нейната дължина. Въпреки, че протеините са градивна част от косата, продукт с прекалено количество протеини може да предизвика обратния ефект и да направи косата суха и чиплива. Количество на протеини в козметичните продукти, а в този случай – балсама, трябва да бъде балансирано.

Как да решем косата правилно
Как да решем косата правилно

Не прекалявайте с ресането на косата. В известен смисъл ресането стимулира фоликулите на косъма, но прекаляването може да доведе до обратния ефект. Постарайте се да използвате четка със средна дължина на косъма.

 След баня оставете косата на изсъхне от само себе си. Идеалният вариат е да покриете косата със памучна кърпа и да я оставите да съхне така. Добре е да избягвате енергичното ресане докато косата е мокра. Ако се налага да разплетете заплетени снопчета, то използвайте четка или гребен с по-голямо разтояние между зъбите.

Подстриграйте косата редовно. Най-добрият начин да избегнете цъфналите крайща и да подстригвате косата с по 1-2 см на всеки 6 до 8 седмици.

 Боядисвате ли косата си ? … а колко често ? Доказано е, че хората, които се радват на жива и лъскава косата обикновено не прибягват до бои. Ако вие ползвате боя за косата редовно, то е време да намалите темпото. Опитайте се по-рядко да подлагате косата на този тип химикали.

Модни прически 2014
Модни прически 2014

Модните прически и стайлингът увреждат косъма. Повече от ясно е, че ред събития изискват определена прическа. Това само по себе си не пречи, но честата интервенция като къдрене, сушене, изправяне или тупиране изтощават косъма и придават на цялата коса изтощен и нездрав вид.

Здравословно хранене – красива коса. Връзката е повече от очевидна. Имайки предвид, че в природата си косъмът е базиран на протеини, неговата живост се базира до голяма степен на ежедневната храна. Ако до сега не сте обръщали внимание на този фактор, то значи вече е време да го направите. Препоръчваме храни богати на витамин “С”,”Б”, цинк, омега-3 киселини и желязо. Всички те се намират в сезонните зеленчуци, месото и рибата.

Модни прически за лято есен 2014

Модни прически есен 2014
Модни прически есен 2014

Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Поддръжане на естествения и здрав вид на косата
Article Name
Поддръжане на естествения и здрав вид на косата
Description
Как да поддържаме косата здрава и лъскава ? Как да мием косата и какви шампоани и балсами да подбираме ? Красивата коса и храненето.
Author
Цветелина Стефанова