Грип (инфлуенца ) произход и причинители

Грип (инфлуенца ) произход и причинители

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Грипът е изключително заразна болест, която се явява по три основни начина – изолирано, епидемично и пандемично . Причинява се от няколко основни вируса А / B / C .Засяга обикновено дихателните пътища, в някои отделни случаи може да засегне ставите,сърцето и т.н..

Грип (инфлуенца ) произход и причинители
Грип (инфлуенца ) произход и причинители

Застрашени са както малките деца, така и възрастните хора. Особено внимателни трябва да са сърдечно и бъбречно болните и изобщо всички. Заразата се предава предимно от болен от грип човек чрез въздушно-капков път ( пръски, капчици от слюнка, които се отделят при говорене, кашляне, кихане, смях и т. н.), върху предмети и в прах вирусите могат да останат живи в продължение на седмици; грипът се благоприятства от климатичните условия, от битовите условия и от възприемчивостта на хората.

Годишните сезони със слабо слънце също благоприятстват появата на грипа. По честота и брой на заболяванията, грипът и сезонните инфекции заемат първо място в света и обхващат 95% от всички инфекциозни заболявания.

Другото най-разпространено название на грипа е “инфлуенца”, около произхода на което съществуват няколко основни версии. Според една от тях, тя се е родила в Италия в средата на 15-и век след тежка епидемия, която приписвали на въздействието (influence) на звездите.

Според други хипотези, думата произхожда от латинската “influere” (нахлува) или от италианската “influenza di freddo” (последица от охлаждане). Холандската дума “griep”, която се употребява в разговорния език подобно на английската “flu”, произхожда от френската “gripper” и представлява събирателно понятие, обозначаващо голям брой респираторни заболявания, предизвиквани от над 100 вируса, които инфектират горните дихателни пътища


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Грип (инфлуенца ) произход и причинители
Article Name
Грип (инфлуенца ) произход и причинители
Description
Грип и видове грип. Кои са най-застрашени ? Симптоми и признаци на грип? Произход на грипа
Author
Цветелина Стефанова