Заушка причинители симптоми лечение и предпазване

Заушка причинители симптоми лечение и предпазване

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Акценти:

  • Общ преглед на заболяването
  • Симптоми на зашка
  • Причинители и лечение в домашни условия

Заушка – общ преглед на болестта

Заушка причинители симптоми лечение и предпазване
Заушка причинители симптоми лечение и предпазване

Болестта заушка , позната още като епидемичен паротит , е остро вирусно заболяване , причинено от специфичен вирус – Myxovirus parotidis . Той се предава по въздушно-капков път , причителят е заболялото лице , което отделя вируса в околната среда . Това става обикновено чрез кихане и кашляне . При децата обикновено риска от заболяване е по-голям , т.е. те определят рисковата група , затова те трябва да бъдат много внимателни особено през пролетните месеци .

Пътят на вируса започва с попадането му по повърхността на лигавицата на дихателните пътища и пътят му чрез кръвта до слюнчените жлези . Случаите , в които поразява други ограни са ограничени . Характерно за болестта е трайният имунитет , които се получава след боледуване .

Симптоми на заушка Симптомите на болестта се проявяват веднага след изтичането на инкубационния период , който трая средно между 2 и 3 седмици . Някои от по-характерните са повишаване на температурата , отпадналост , главоболие и гадене . Поразените слюнчени жлези се подуват и предизвикват дисконфорт при хранене и говорене .

Обикновено подуването е едностранно , като бързо подуването обхваща и слюнчените жлези около другото ухо . Кожата около подутите места е опъната и лъската , този процес продължата между 7 и 10 дни . В някои случаи могат да бъдат засегнати и други слюнчени жлези – подчелюстни , подезични и т.н.

Ненавременната лекарска намеса може да доведе до сериозни последици . Възможно е трайно увреждане на обвивките на главния мозък – менингоенцефалит и оттук да се появят нови оплаквания – главоболие , скованост , припадъци и нарушаване на съзнанието . Тестесите и панкреасът са другите органи , които могат да бъдат поразени . Орхит ( възпаление на тестесите ) може да се появи и след него да се развие стерилитет , за него е характерно подуване на тестесите и болки при опипването им . При панкреасът пък се появява силна коремна болка , съчетана с гадене и повръщане .

Ваксината е най-широко разпространеното привантивно средство. Обикновено веднъж направена – тя дава доживотен имунитет. Прилагането на ваксината е задължително на територията на страната и се извършва на 2 пъти – между 12 – 15 месеца и между 4 и 6 години . Ваксината представлява инжектиране на слаби, живи вируси , които стимулират имунната система да произведе антитела срещу паротитния вирус .

Домашната профилактика се състои в изолиране на болния и забраняване на достъпа до него на деца и неболедували от тази болест възрастни .

Лечение на заушка Лечението при този тип заболяване обикновено протича в домашни условия и не се налага постъпване в специализирани болнични заведения . Лечебните мерки които се прилагат са пълноценно и здравословно хранене съчетано е поемането на големи количества течности . Медикаментите са насочение към успокояване на болките и понижаване на температурата . В голяма част от случаите подуването отшумява от само себе си в рамките на седмица до 10 дни . През този период децата не посещават училище . Само в случаите на усложнение се препоръчва директен лекарски контрол – това са появата на симптоми на орхит , дестабилизиране на нервната система и поражение на задстомашната жлеза .


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Заушка причинители симптоми лечение и предпазване
Article Name
Заушка причинители симптоми лечение и предпазване
Description
Заушка - общ преглед на болестта. Симптоми и лечение на заушка. Рискови групи и хранене при заушка.
Author
Цветелина Стефанова