Защо хората напълняват? - Основни причини за затлъстяването

Защо хората напълняват?

Хранене и диети

За вас избрахме следните интересни материали:

Акценти:

  • Причини за напълняване
  • Как да премахнем излишните килограми
  • Диети за отслабване
  • Ежедневно спортуване
  • Хормонален дисбаланс
  • Здравословно хранене

Причини за напълняването

Лятото наближава, а с това много хора започват да обръщат повече внимание на външния си вид и се замислят над темата здравословно хранене. Ако някой е натрупал излишни килограми, все по-често намира време да посети близката фитнес зала и да свали някои и друг излишен килограм, останалите пък – наблягат на спортните танци, аеробиката или просто тичане или ходене в парка.

Защо хората напълняват? - Основни причини за затлъстяването
Защо хората напълняват? – Основни причини за затлъстяването

Говорейки за излишните килограми, първо трябва да отговорим за на един основен въпрос и той е защо хората напълняват. Отговорът е колкото сложен, толкова и прост. Голяма част от хората в днешно време не спазват баланса на калориите, които тялото поема чрез храна през деня. Казано накракто напълняването е резултат от повече храна и по-малко физически упражнения. Ако се търси математическо изражение на уравнението то би било следното:

Излишните килограми са разликата от входящите калории и тези които изразходваме

Крайният резултат може да бъде както положителен ( напълняване ), така и отрицателен ( отслабване ).  И все пак има изключения. В някои определени случаи определени хора се хранят повече от други и все пак не надебеляват. В такива ситуации не бива от обвиняваме някои неработещ общоприет механизъм, а просто да разгледаме и останалите фактори, които влияят върху здравето, здравословното състояние и теглото в частност.

Генетична податливост към затлъстяване. Има един немалък процент, в който хората са генетично податливи към бързо натрупване на излишни килограми. Подобни примери могат да се дадат с много други възможности – заложби за висок или нисък ръст, цвят на кожата, косата или очите, характер, бързодействие на рефлексната система и т.н. Разбира се тук има и доста изключения. Например пълен човек, от семейство на пълни хора не е задължително да е генетично податлив към напълняване. Тук се намесва психологията и каза, че е възможно подобен човек, просто да е придобил навици присъщи на човек с наднормено тегло – нездравословно хранене, липсва на спорт и т.н. Интересен експеримент с близнаци разделени от раждането си показва, че основна роля има средата, т.е. в известен смисъл килограмите могат да се контролират. Казано по-друг начин, това че даден човек е податлив към напълняване не означава, че той е обречен да напълнее.

Диети за Бързо отслабване
Диети за Бързо отслабване

Диети за бързо отслабване. Идеята на всяка диета е да балансира енергията, която вкарваме в себе си чрез храната ( калориите ) и тази, която изразходваме. Следното правилно се отнася за всеки човек, независимо дали той е податлив на затлъстяване или не – занижаване на излишните килограми може да се постигне или чрез намаляването на количеството на храна или чрез увеличаване на физическите упражнения. Казано по друг начин ако се храниш по-малко или спортуваш повече ще постигнеш един ефект – по-малко излишни килограми. Тук е добре да се има предвид, че под по-малко храна се има предвид замяната на калоричната храна с по-подходяща такава, съдържаща по-малко калории.

Спорт за здравословен живот
Спорт за здравословен живот

Спортуването подобрява здравословното състояние. Когато става дума за бързо отслабване или премахване на излишни килограми, спортуването е може би най-често засяганата тема. Липсата на спорт, без значение в каква форма, води до затлъстяване. Действително хората рядко спортуват. Ако видите някой да тича по улицата, то вероятно той гони автобус. В известен смисъл технологиите ни правят мързеливи. Преди 15 години ако искаш да видиш някои му отиваш на гости, а днес ситуацията е доста променена, необходимо е просто натискането на един клавиш, за да проведеш разговор или дори визуален контакт.

Погрешни хранителни навици. Проблемът с хранителните навици е, че липсва ясно ограничение на това какво прави даден навик правилен или неправилен. Преди време да изядеш всичко в чинията се е считало за добът маниер, е това вече не е така, дори напротив. Човек трябва да спре да се храни, когато почувства, че вече не е гладен. Не е необходимо да изядеш храната просто, защотот е поставена в чинията. В някои определени диети се налага на практикуващия умишлено да оставя част от храната непокътната в чинията.

Гледането на телевизия и излишните килограми. Научно е доказано, че има тясна връзка между времето за гледане на телевизия и натрупаните килограми. Казано накратно, колкото повече време пред телевизора с чипс, толкова повече излишни килограми.  Има теория, според която рекламите за различни храни и напитки създават измамно чувство на глад и по този начин карат човек да яде без реално той да има нужда от това.

Липсата на сън води до затлъстяване. Не е тайна, че хора които спят по-малко, ядат повече. Това е така, защото храната в известен смисъл замества съня и тялото се опитва да набави енергия чрез храната, която всъщност трябва да дойде от съня. Смята се, че в мозъка протича химична реакция, която кара хората да се хранят повече. Центъра на апетита в мозъка се афектира лесно от външни фактори като липса на сън например.

Лекарствата и килограмите. Смята се, че някои лекарства – например антидепресантите, водят до натрупване на излишни килограми. Дългогодишно изследване проведено в Англия показа, че жени с нормално телосложение и диагноза хронична депресия, през години натрупват прекалено много излишни килограми. Антидепресантите са само един от възможните примери. Съществуват редица други медикаменти, за които се смята, че водят до затлъстяване.

Смяната на сезоните влияе на теглото. Въпреки, че липсват преки доказателства за това, голяма част от диетолозите по света смятат, че има връзка между средното тегло и смяната на сезоните. В този смисъл препоръчват смяна на диетите през пролетта и есента.

Ролята на социалния статус. Ниският социален статус може да бъде причина за няколкото килограма, които са натрупани в повече. Истината е, че здравословните храни в това число биоплодовете и зеленчуците са скъпи и по-бедните общности рядко посягат към тях. За сметка на това, че наблягат на повече зърнени храни и такива богати на мазнини.

Хормоналният дисбаланс също може да бъде причина за някой килограм повече. За пример може да се даде ниска производителност на щитовидната жлеза и високите нива на кортизон в тялото. Друг пример са химични реакции, които протичат в стомаха и създават чувство на глад. Вариантите с байпас на стомаха може да се каже, че са добът подход. Все пак цената за една таква интервенция е доста висока за момента.

Бактериите и храносмилането. Друга причина за наднорменото тегло може да бъде дисфункция на бактериите, които се намират в червата. Тяхната основна роля е да абсорбират и смилат храната. При някои хора те работят нормално, но тяхната дисфункция или хиперфункция може да доведе до натрупване на килограми.

Промяна на селскостопанската стратегия в дългосрочен план. През последните 50 години се забелязва известна промяна на селскостопанските култури като на пред план излизат плодове и зеленчуци с по-високо съдържание на захар. Това води до наличие на повече евтини храни с високо съдържание на захари на трапезата ни, а както знаете захарта е причина за килограмите.

Психическото напрежение и стреса също водят до затлъстяване. В състояние на стрес човек яде повече. Факта се обяснява с химичните реакции, които протичат в мозъка и афектират диретно центъра на апетита.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Защо хората напълняват? - причини за затлъстяване
Article Name
Защо хората напълняват? - причини за затлъстяване
Description
Защо хората натрупват излишни килограми? Кои са причините за затлъстяването ? Генетична податливост, диети, здравословно хранене и спорт
Author
Цветелина Стефанова