Здраве от природата кайсии, малини, авокадо, манго

Здраве от природата кайсии, малини, авокадо, манго

Хранене и диети

За вас избрахме следните интересни материали:

Здраве от плодовете
Не е тайна , че единият от основните принципи на здравословния живот е подбора на качествена храна. Не е възможно чрез консумирането на един продукт да набавим всички необходими витамини , минерали , киселини и т.н. , затова се налага да правим комбинация от различни видове храни – плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти.

Съществуват редица опити за селекция на най-важните и ползотворни храни. Може да се каже, че някои списъци за много добри , но меродавен е факта , че всеки организъм в различни ситуации има нужда от различни витамини, мазнини и т.н. , затова терминът универсална диета или универсална подредба храни по значимост за момента е изключително относителен.

Предлагаме на Вашето внимание някои плодове с високо съдържание на витамини, захари, соли и други полезни химични елементи. Периодичното им консумиране ще допринесе за заздравяване на имунната система , ще увеличи тонуса , ще намали
риска от ракови заболявания и стрес или стресови ситуации . Също така тези храни биха ви помогнали при различни заболявания и болки по тялото.

Консумиране на кайсии

Здраве от природата кайсии, малини, авокадо, манго
Здраве от природата кайсии, малини, авокадо, манго

Плодът е пренесен от Япония или Китай ( въпросът все още е спорен ) . В България сериозно внимание на тази култура се обръща едва след Освобождението . Сред най-популярните сортове са Силистренска , Унгарска и Роксана. Редовното консумиране на кайсии е много ползотворно за хора с проблеми с кръвното налягане. Плодът е богат на магнезии и фосфор , а съчетание на тези два химични елемента стимулират мозъчната дейност , освен това кайсиите имат благоприятен при хората с анемии или следстресова отпадналост . Химичен анализ на кайсиите сочи високо съдържание на захари , витамин „С” , провитамни „А”, магнезии, фосфор, минерални соли, калий, натрий и т.н. Възможна е консумация в прясно, в консервирано или сушено състояние , като първото гарантира наличието на всички полезни химични елементи .

Консумиране на авокадо

Здраве от природата - здравословни храни
Здраве от природата – здравословни храни

Родината на този плод е Централна Америка . Познато е от дълбока древност , преди около 8000 г. Като плод , авокадото е пренесено в Европа през 17 в. Интересното за него е , че плодът започва да зрее едва след като е откъснато от дървото. Друго характерно за авокадото е , че се консумира в прясно състояние и не подлежи на термична обработка , понеже се нарушават вкусовите му качества и става негодно. Узрелият плод е леко мек, ако Вие сте купили твърд плод , оставете го
известно време в стайна температура . Химичен анализ на авокадо сочи наличието на следните витамини : А, РР, В1,В2,В6 , плодът е изключително богат на калий, желязно, цинк и магнезии . Благодарение на високото съдържание на витамини , авокадото
има положителен ефект при язва , гастрит , различни анемии , сърдечно-съдови и бъбречни заболявания . Укрепва имунната система и действа благоприятно на метаболизма , укрепва нервната система и психическото състояние .

Консумация на малини
За родина на малините се смята Турция , те са били пренесени от кръстоносците на Третия Кръстоносен Поход в Европа . Масовото им отглеждане започва някъде през средата на 18 век. Малините са богати на захари , мед , калий, целулоза и няколко киселини. Препоръчва се консумацията в прясно състояние, понеже свежите малини има голямо количество витамин „С”, възможно е консумиране в замразено състояние или консервирани. За тях е характерно съдържанието на противоракови вещества , фолиева киселина и не съдържат мазнини и холестерол. От листата може да се
приготви чай , с благоприятно действие при нередовен стомах . Консумацията на малини е препоръчителна при хора със сърдечно-съдови заболявания.

Консумация на манго
Този тропически плод произлиза от Индия , спада към семейството на Смрадликовите двусемеделния растения . Препоръчителната консумация е в прясно състояние , леко охладено , подходящо е за десерти , сосове и конфитюри . Мангото е изключително богато на натрий, калий , магнезии и мед. Биохимичен състав на плода сочи наличието на бета каротин , „В” и „Е” витамини . Липсват мазинини и холестерол . Познати са над 100 вида манго с различни цветове на плода , големи и вкусови качества . манго
плод полезни витамини микроелементи киселини.

Наличието на тези активни биологични вещества определят плода като основен в алтернативната индийска медицина . Мангото се ползва като слабително средство , а плодовата киселина в състава му стимулира значително храносмилането , благоприятно действие има върху деиността на бъбреците и червата . Наличието на витамин „С” пък определя продукта като ефикасен срещу заболяване от групата на артритите и укрепва имунната система .


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Здраве от природата кайсии, малини, авокадо, манго
Article Name
Здраве от природата кайсии, малини, авокадо, манго
Description
Кайсии, малини, авокадо, манго - какво знаем за тези плодове? Как да укрепим имунната си система, консумирайки тези плодове.
Author
Цветелина Стефанова