Здравословно хранене – подбор на храните

Здравословно хранене – подбор на храните

Хранене и диети

За вас избрахме следните интересни материали:

Здравословното хранене само по себе си означава да консумираме такива продукти , които да осигуряват поне 40 хранителни вещества и поне 8 – 10 аминокиселини. Тези ценни съставки се съдържат в белтъците, мастните киселини, витамините и минералите. Добре е да се консумират системно храни от растителен произход – те са незаменим източник на активни съединения , които влияят пряко върху здравето на човек . Пълноценното хранене представлява консумация на храни от различни групи . Най-добрият подбор и комбинация за всеки специфичен случай може да направи специалист диетолог в зависимост от възрастта , ежедневното натоварване и специфичните дейности , които извършвате .

Здравословно хранене – подбор на храните
Здравословно хранене – подбор на храните

Голяма част от хората, които имам проблем с наднорменото тегло решават да приложат някоя обща диета за техния специфичен случаи , което не е препоръчително . Има доста неизвестни около общоприетите диети , които може да не се окажат ефективни за всеки . Примерите са доста :

Напълно изключване на захарта от ежедневната консумация

Захарта е изключително полезен продукт , който осигурява глюкоза за организма и въздейства благоприятно на мозъчните процеси. Това от своя страна води до спад на ефективността в ежедневието . Глюкозата “зарежда” организма с определено количество енергия . По състав е монозахарид и е един от най-важните въглехидрати. Клетките я ползват като източник на енергия . Тя участва активно в обмяната на веществата .

Да се сведе до минимум консумацията на хляб, картофи и царевица

Доказано е , че храни , които съдържат скорбяла се превръщат в мазнини , само когато се приготвят неправилно .За пример може да се посочи препечена филийка с картовена супа – това определено е доста добре съобразена храна.

Пиенето на два и повече литра течности , ще реши проблемите с килограмите

В известен смисъл е логично , течностите спомагат за изчистването на организма от токсини и потискат чувството за глад. Важно е обаче да се знае , че заместването на необходимото количество храна с течности, няма да ускори метаболизма. Може да се отбележи , че газираните напитки и консервираните сокове , съдържат повече захар от необходимото,а това вреди на организма като цяло.

Класификация на храните :
Плодове и зеленчуци – храни богати на фибри
Този тип храни са изключително богати на фибри и значително бързо създават чувство за ситост. Освен това те са незаменим източник на антидоксанти, витамини, минерали и бета-каротин .Препоръчват се моркови, тикви, праскови, всякакви цитрусови плодове, ягоди, боровиник и черници.

Крехки меса
Пресметнато е ,че около ¼ от необходимите ни за деня калории, трябва да се набавят от протеини. Месото е един много добър източник, към който трябва да се отнасяме много внимателно . Добре е тлъстините да се отделят – рибата , ракообразните и птичето месо , са много добри алтернативи . Сьомгата и рибата тон също са добри източници на протеини. И двете съдържат Омега 3 мастни киселини. Помагат още за здрава имунна система и трябва да се консумират поне 2 пъти седмично.

Ядките – здравословни, лечебни, диетични и калорични
Установено е , че хората , които консумират около 10 грама ядки седмично , имат приблизително 30 % по-малка вероятност да заболеят от анемия , гуша, вени и простата. Това важи и за някои сърдечно-съдови заболявания. Този тип храни спомагат за изграждането на по-здрава костна система и емайла по зъбите е по-траен. Ядките концентрират в себе си голям брой важни за здравословното хранене елементи като мазнини, белтъчини и изключително малко количество въглехидрати .

Консумация на яйца
Яйцата са един от важните и много полезни храни. Те съдържат ценни аминокиселини в белтъка , но в същото време са и ниско калорични. Жълтъка е богат на мазнини, белтъчини, витамини “А”,”В”,”Е”,”D”. Високо е съдържанието и на натрий, калий, фосфор, магнезии и др. Хората е алергии трябва да бъда внимателни .

Нискомаслено мляко и млечни продукти
Група британски учени са установили , че хората , които консумират по-често и в по-големи количества мляко и млечни продукит в детството си , живеят по дълго и са по-здрави . Млякото повишава количеството на калция в организма и риска от инсулт или други сърдечно-съдови заболявания е значително понижен . Препоръчителното количество е 3 порции млечни продукти на ден за деца и 1 за възрастни .

Бобови храни – засищат и лекуват
За българската национална кухня боба и лещата са характерни , соята е сравнително нов продукт , но всички те са изключително полезни и важни за организма. Препоръчително е бобови храни да се консумират поне 2 пъти седмично. Бобовите храни могат да понижават холестерола и триглицеридите като субстанция в тялото. Те са необходими, защото са едни от най-добрите източници на протеини, фибри и желязо.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Как да подбираме храните за един по-здравословен живот
Article Name
Как да подбираме храните за един по-здравословен живот
Description
Здравословното хранене и живот изискват внимателен подбор на храните и избягване на общите диети. Как да следим хранителния баланс и да приемаме разнообразна храна.
Author
Цветелина Стефанова