Здрав сън възстановяване на физическо и психическо състояние

Здрав сън възстановяване на физическо и психическо състояние

Спортуване

За вас избрахме следните интересни материали:

Сън – това е несъзнателно състояние на покой , характерно за птици, животни и някои безгръбначни . Процесът сън се характеризира с намаляване на интензивността на процесите , които протичат в организма , намалява нивото на катаболитните процеси и се увеличава нивото на анаболитните процеси . Периодичното повтаряне на процеса сън е от жизнено важно значение , за оцеляване на организмите , за които е характерен.

Фази на съня

Здрав сън възстановяване на физическо и психическо състояние
Здрав сън възстановяване на физическо и психическо състояние

Отдавна е доказано , че процесът представлява редуване на ортодоксален и парадоксален сън , съответно бавен и бърз. От своя страна ортодоксалния и парадоксалния сън , също се делят на фази . Фази на ортодоксалния сън – 4 Фази на парадоксалния сън – 2 В етапа на ортодоксалния сън организмът постепенно навлиза в съня и се откъсва от околната среда .

Очните ябълки започват да се движат по-бавно , дишането става по-дълбоко, забавено и в точен ритъм . Кръвното налягане се понижа , а заедно с това намалява притока на кръв към мозъка . В процентно отношение , резултата е следния – ортодоксалния сън заема между 70 и 80 % от процеса сън , докато парадоксалния между 20 и 30 . Казаното до тук важи за нощния сън , замяната на нощния с дневния сън , не е препоръчителна . Дневният сън не е пълноценен и в никакъв случай не може да бъде заместител на нощния .

Проблеми със съня
Проблемите със съня , в частност трудното заспиване , могат да бъдат породени от различни негативни фактори . Най-честата причина са натрупаните негативни емоции през деня , с които човек не е могъл да се справи или превъзмогне . Разбира се, причините за трудностите при заспиване могат да бъдат и от физическо естество – бавно храносмилане, силна умора , превъзбуда от енергийна напитка и т.н. Последици от това могат да бъда честите събуждания през нощта , прекалено раното събуждане
или нервни тикове по време на сън .

Съвети за здрав сън
Подберете достатъчно твърдо легло Нека температурата в спалнята бъде около 18 градуса Не преяждайте преди лягане Желателно е лягането вечер да бъда по едно и също време Стремете се да уловите естествения си биоритъм , той ще спомогне за един здравословен живот. Препоръчително е лягането вечер да е преди полунощ.

Сънят е здраве
Непробудният сън през нощта е най-добрият начин за физическо и психическо възстановяване. Европейски учени твърдят , че това е незаменим начин за подобряване на паметта и мисловната дейност като цяло. За да може мозъка да функционира правилно и човек да взима адекватни действия и да е пълноценен е необходим здрав нощен сън . Смята се , че сънят има свързваща роля между заученото през дена и прилагането му на практика , спомага да успешното асоцииране на индивида в групата . Все още има спорове около това , колко часа сън са необходими за отпочиване и възстановяване на мозъка , за момента е залегнала тезата , че здравият нощен сън трябва да е около 7 – 8 часа .


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Здрав сън възстановяване на физическо и психическо състояние
Article Name
Здрав сън възстановяване на физическо и психическо състояние
Description
Здрав сън - предпоставка за стабилно физическо и психическо състояние. Фази на съня. Съвети и методи за здрав и непробуден сън
Author
Цветелина Стефанова