зелен чай благоприятно действие върху организма

Зелен чай благоприятно действие върху организма

Хомеопатия

За вас избрахме следните интересни материали:

Зелен чай – начало на историята

Интересува ли ви темата за здравословния живот? Кои са факторите, които го определят като такъв и как да го подобрим ? Ако отговорите са положителни, то следната теми би ви била повече от интересна.

Вечно зеленият храст е познат на хората от стотици години . От неговите листа се приготвя зелен и черен чай , като разликата идва различната технология на приготвяне . Специалистите са на мнение , че началото на историята на зеления чай , трябва да се търси в Азия и по-точно Китай .

Има и такива , които асоциират произхода с Япония и Средния Изток . С това се обяснява факта , че тази напитка е неизменна част от източните култури . През последните два века , зеленият чай навлиза бързо в Европа , САЩ и останалия свят , като постепенно популярност добива и черният чай . Заедно с това започват да се появят различни видове зелен чай , в зависимост от ареала , в който се отглежда растението , начините за събиране , съхранение и обработка .

Зелен чай за отслабване - видове и приготвяне
Зелен чай за отслабване – видове и приготвяне

Последните десетилетия зеленият чай става обект на много научно-медицински изследвания , целящи определянето на точното му въздействие върху здравословното състояние .зелен чай благоприятно действие върху организма.

Какво съдържа зеления чай ?
Химичният анализ сочи , че листата на зеленият храст съдържат няколко пъти повече витамин „С” в сравнение с цитрусовите плодове . Това прави продукта незаменим елемент от здравословния живот . Прави впечатление и концентрираното количества витамин „Р” , в това отношение зеления чай няма конкуренция . Това означава , че ползотворния ефект е насочен към укрепване на укрепване на капилярите и кръвоносните съдове като цяло – изключително полезно при възрастните хора .

Благоприятен ефект се забелязва и при отделянето на тежките метали от организма , а това е изключително важно предвид замърсената околна среда , в която живеем .  Пиенето на зелен чай се препоръчва и при пушачите , понеже химичните елементи спомагат за по-лесното изхвърляне на токсините от тялото . В някои случаи може да се ползва и като козметично средство , придаващо на кожата естествен тен и премахване на черните кръгове под очите .

Защо се препоръчва зелен чай ?

  • Чаят има благоприятно действие върху метаболитните процеси в организма
  •  Той има подобряващ ефект върху перисталтиката и спомага за премахването на излишните килограми.
  • Действа положително на бъбреците и пикочния мехур .
  • Концентрираното наличие на витамини определя зеления чай като силен антиоксидант .
  • Ограничава се образуването и разпространението на ракови клетки .
  • Препоръчителен е и при бременни жени , поради наличието на цинк .
  • Пречиства кръвта от лош холестерол и други вредни вещества .
  • Действа регулиращо между алкалите и киселините в организма .
  • Адаптира организма към температурата във външните условия .
  • Съдържа рядка бактерия , която потиска образуването на зъбна плака .

Приготвяна на зелен чай .
Приготвянето на зелен чай и запазването на всичките му вкусови качества е цяло изкуство . Това прави пиенето церемония според азиатските култури . Според оригинални японски рецепти , зеленият чай се стрива на ситно , след което се смесва с вода . Важно е да се отбележи , че температурата на водата не трябва да е много висока , не повече от 60 – 70 градуса , в противен случай рискуваме да изгубим повечето витамини , а с това и вкусовите качества . Зеленият чай не се вари , както повечето билки , той само се накисва във вода и се сервира . Като добавка към него може да се добави жасмин или друг подходящ аромат , който Ви допада .


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Зелен чай благоприятно действие върху организма
Article Name
Зелен чай благоприятно действие върху организма
Description
Какво знаем за зеления чай? Защо се препоръчва зелен чай ?Какво съдържа зеления чай ?Приготвяна на зелен чай
Author
Цветелина Стефанова