Извънматочна бременност

Извънматочна бременност

Справочник

Акценти:

  • Определение на извънматочна бременност
  • Причини за проблемна бременност
  • Симптоми на тръбен аборт
  • Съвети при тежка бременност
  •  Запушването на маточната тръба

Какво е извънматочна бременност ? 

Извънматочна бременност
Извънматочна бременност

Извънматочната бременност е аномалия, която по своя характер представлява доста сериозна заплаха за живота на жената – вместо в матката, оплодената яйцеклетка продължава своето развитие извън нея. В 99% от случаите се получава така, че тя се закрепва за маточната тръба, в много редки случаи може да попадне в яйчниците или в коремната кухина на жената.

С повишаване на възрастта се засилва и риска от извънматочна бременност, като над 35 години той е най-голям. Рискови са и хората които страдат от хронични възпалителни заболявания, а също и такива които са се лекували от безплодие, с вродени аномалии и такива които използват вътрематочна спирала за контрацепция.

Главни причини за стигане до извънматочна бременност

– Може да се стигне до това опасно състояние, когато яйцеклетката която бива оплодена в маточната тръба не може навреме да измине своя път до матката.

– При запушването на маточната тръба или нарушения в нейните функции също се стига до извънматочна бременност.

– При прекарани възпаления на половите органи на жената, като например след аборт, недоразвитост на маточните тръби, хормонални отклонения, образувания в половите органи.

Ако оплодената яйцеклетка не попадне в матката, тя може да се закрепи например към стената на маточната тръба, където започва своя процес на растеж. В определен момент от своето развитие мястото необходимо на плода става недостатъчно, тъй като със своята дебелина от 1 мм до 1,5 мм тръбата не е предназначена за развитие на плода, а стената и която е изключително тънка не е способна да се разтяга така както матката.

При достигане на 4-6 седмица от настъпилата извънматочна бременност ресничките на обвивката на ембриона прорастват в стената на маточната тръба, при което се стига до нейното разкъсване, а оттам се стига и до поява на кръвотечение в коремната кухина. Симптоми, че се е стигнало до такава ситуация са болка ниско в корема, гадене, виене на свят, дори и загуба на съзнание. Смъртна опасност крие увреждането на голям съд, при което жената губи голямо количество кръв.

Когато се разкъса не тръбата, а стената на оплодената яйцеклетка, тя попада в коремната кухина през маточната тръба. Това състояние е известно като тръбен аборт. Негови симптоми също са болка в корема, отпадналост, виене на свят, но развиването на симптомите е значително по-бавно, отколкото при разкъсване на тръбата. Скоро болката преминава и жената остава със заблудата, че всичко е наред, но кръвотечението продължава и може да доведе до тежки или фатални последствия.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Извънматочна бременност - причини
Article Name
Извънматочна бременност - причини
Description
Какво е извънматочна бременност ? Главни причини за стигане до извънматочна бременност. Запушването на маточната тръба
Author
Цветелина Стефанова