История на чая производство и видове чай

История на чая – производство и видове чай

Хомеопатия

За вас избрахме следните интересни материали:

Кои са първите сведения за дивия чай? Коя е най-важната част от производството на чай? Видове чай и ползите от пиенето му. В настоящата статия ще прегледаме темата чай и основните въпроси свързани с нея. Ще дадем отговори на въпросите от къде тръгва историята на чая, кои са най-големите производители на чай, спецификите около производството на чай, както видовете чай и ползите от него.

Първите сведения за дивия чай са от района между западен Китай, Тибет и Северна Индия. Местен император бил посветен в тайните на чая случайно преди 4500 години, както гласи легендата. Откриването на чая датира от зората на китайската цивилизация. През 2374 година пр. Хр. китайският император Чен-Нунг запалил огън и сложил съд с вода под див чаен храст и вятърът случайно донесъл няколко листа във водата. Китайският император Чен-Нунг, когато отпил от сместа бил изумен от качеството на вкуса и аромата на този вълшебен елексир.

 История на чая производство и видове чай
История на чая производство и видове чай

Отглеждането на чай в Китай бележи бум през 10 и 16 век, когато започва култивирането му в плантации и външната търговията е във възход. Пристигането на чая в Европа от Азия започва около 17 век с търговски кораби. Китай не е единствения производител на чай. Британските Индии, след това и независима Индия започнала да
конкурира Китай в този бранш. С последователите на принц Буда – монаси чаят се пренася и в Япония.Те се преселили от Централна Азия.В Япония масовото производство на чай започва около 8-9 век сл.Хр.

Други големи производители на чай са:
-Шри Ланка популярна със старото си име (Цейлон).Те са третия по големина производител на чай.
-Тайван
-Корея
-Кения
-Индонезия
-Русия
-Турция
-САЩ

Най-голям традиционен потребител на чай в света е Великобритания. При тях това е свързано с обичаите и традициите.

Производство на чай
“Чаено дърво”-(Camellia sinensisе) – както бива често наричано, е храстовидно и вечно зелено, на височина може да достигне 10 метра. За по-лесна обработка и бране в индустриалните чаени плантации се поддържа височина от 1,5 метра.Берат се само най-горните пъпки и листа на храста.

Най-важната част от производството на чай е технологията на контролираната ферментация и сушенето по различни начини. Различните части на чаеното растение (листа, пъпки, цветчета и др.) се обработват различно.

  • Черен (наричан също “червен”) чай се получава чрез ферментация.
  • Синьо-зелен чай(оолонг чай) се получава чрез полуферментация.
  • Зелен и бял чай се получава чрез минимална или безферментация.

Видове чай според съдържанието на кофеин:
– Бял чай – в сравнение с всички останали видове чай белия е с най-ниско съдържание на кофеин. За това благоприятства и технологията на неговото производство.

– Зелен чай – тои съдържа не повече от ¼ кофеин на чаша кафе (при еднакъв течен еквивалент). Другите две кофеиноподобни съставки, които съдържа са: – теобромин (по-слабо от кофеина). – теофилин (по-силно от кофеина).

– Жълт чай – различният вкус от този на зеления и белия чай е резултат от различната технология на по-дългото му сушене. Определят жълтия чай по аромат близък на черния , а вкусът му се преплита между белия и зеления чай.

– Оолонг чай – технологията на производство и съставът го доближават най-много до комбинация на аромат и вкус между зелен и черен чай.

– Черен (червен чай) – определя се с традиционно силен и тежък аромат. Съдържа най-високо ниво на кофеин от всички видове чай, това е следствие от високата му оксидация.

Ползи и негативи от чая
– Богат на антиоксиданти (полифеноли) . Антиоксидантите отвеждат от организма натрупаните свободни радикали в клетките и така риска от много заболявания намалява.
– Богат на таурин, теофилин и кофеин.
– Богат на танини. Таниновата киселина пречи на развитието на бактериите (вид стрептококи), които  учасват в образуването на зъбна плака. По този начин действат благоприятно на зъбите и прилежащите тъкани.
– За дневния набор на витамини и минерали неможе да се разчита на чая, не е богaт на такива съставки.
– Чая действа на организма ободряващо и повишава работоспособността.

Тонизиращите и лечебни свойства на чая могат да се използват при правилно приготвяне и добро познаване на видовете чай и действието му върху нас.
Не се препоръчва употребата на силен чай на:

  • Деца
  • Бременни
  • Кърмещи жени
  • Хора чувствителни към кофеин.

Слаб чай може да се консумира от всички.  По-силният чай е препоръчително да се консумира в ограничени количества до 3-4 чаши дневно,един час след хранене или на гладно.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Чай - история, производство и водове чай
Article Name
Чай - история, производство и водове чай
Description
Кои са първите сведения за дивия чай? Коя е най-важната част от производството на чай? Видове чай и ползите от пиенето му
Author
Цветелина Стефанова