Какво е холестерол? Как да регулираме холестерола?

Какво е холестерол и как да го разбираме

Хранене и диети

За вас избрахме следните интересни материали:

Акценти:

  • Видове холестерол и тяхното действие
  • Храни богати на холестерол
  •  Какво е лош холестерол и какво предизвиква той ?
  • Как да нормализираме нивата на холестерол ?
Какво е холестерол? Как да регулираме холестерола?
Какво е холестерол? Как да регулираме холестерола?

Разбирането на темата холестерол изисква някои по-задълбочения познания. Погрешното възприемане или разбиране може да доведе до някои грешни заключения и неправилни практики при хранене или диети за бързо отслабване. Напълно грешно е да се мисли, че ролята на холестерола напълно и само отрицателна. Наскорошен прегледа на някои форуми, в които се дискутират подобни теми сочи,че голяма част от хората не разбират темата или част от важните моменти се губят. Целта на настоящата статия е да обясни темата холестерол и да даде примери, които биха било полезни в ежедневието.

Какво е холестерол?

Холестеролът, познати сред доста хора като холестерин е вид стерол и липид. В състава си включва стероид и алкохол. Открива се в клетките на всички тъкани на човешкият организъм. В много минимални количества може да се открие и в някои растителни клетки. На практика това е бяло мазно вещество, което не се разтваря във вода. Това определя невъзможността да се смесят кръв и холестерол. Добре е да се знае, че кръвта е базирана на вода, докато холестерола на маслена основа.

Видове холестерол

В основното си делене холестерола бива 2 вида LDL и HDL. Сред хората тези два вида за познати като лош и добър холестерол. Все пак нека разгледаме какво прави добрия холестерол добър и какво лошия – лош. Организмите имат функцията да самосинтезират до над 70 % от нужния холестерол. Останалото количество трябва да се набавя чрез храната. Неправилното разбиране на материята в някои случаи изключва храните съдържащи холестерол от менюто или диетата и по този начин определя перманентен недостиг.

Функции на холестерола

Преди всичко е важно да се знае, че холестеролът има изключително важно значение на организма. Той е необходим за синтеза на кортизон, кортикостерон, алдостеронм тестостерон, андростерон. Необходим е и за синтеза на следните женски хормони – естрон, естриол, естрадиол, прогестерон. Също така без холестерол не би бил възможен синтезът на витамин D и жлъчните киселини. Казано по друг начин недостигът на холестерол може да повлияе на здравето като цяло и да предизвика редица последващи заболявания.

Храни богати на холестерол

Сред храните богати на холестерол са краве масло, свинско месо, телешко месо, салами, сирене и кашкавал. Ако имате проблеми с наднорменото тегло или бързото отслабване е стана фикс идея за вас, не изключвайте тези храни от диетата, а просто намалете количеството или потърсете обезмаслени продукти.

Какво е лош холестерол и какво предизвиква той ?

Високото ниво на тъй нареченият лош холестерол увеличава многократно риска от инфаркт или инсулт. Всъщност какво точно се случва: когато в кръвта циркулира твърде много LDL, той започва бавно да полепва по вътрешните стени на кръвоносните съдове и по този начин да образува плаки. Въпросните плаки са резултат от действието на LDL и някои други субстанции. Това предизвиква повишаване на кръвното налягане, а самите кръвоносни съдове започват да губят своята еластичност. Това болестно състояние е познато като атеросклероза.

Как да нормализираме нивата на холестерол ?

Нормализирането на холестерола се състои в предозиране на храната. Също така трябва да помислите на това какво точно ядете и по кое време. Добре е да се знае, че човешкият организъм е една самоконтролируема система и когато налице е повече количество енергия, това тя трябва да има проложение. В този смисъл една тренировка между 17:00 и 19:00 би била идеална за вашето крепко здраве. Ето и наколко бързи съвета, които биха ви помогнали да нормализирате нивата на LDL спрямо HDL:

  • Яжте повече ядки и храни богати на фибри
  • Рибата трябва да присъства на трапезата поне 2 пъти седмично
  • Заменете олиото със зехтин
  • Наблегнете на сезонните плодове и зеленчуци

Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Какво е холестерол - видове и функции
Article Name
Какво е холестерол - видове и функции
Description
Видове холестерол и тяхното действие. Храни богати на холестерол. Какво е лош холестерол и какво предизвиква той ? Как да нормализираме нивата на холестерол ?
Author
Цветелина Стефанова