Бели зъби - как да избелим зъбите си ?

Кога да дъвчем дъвка и защо?

Здравни съвети

За вас избрахме следните интересни материали:

Акценти:

  • Избелване на зъбите
  • Профилактика на зъбите
  • Проблеми с кариесите
  • Заздравяване на венците
Бели зъби - как да избелим зъбите си ?
Бели зъби – как да избелим зъбите си ?

 

Всеки ден виждаме по телевизията хора с бели и здрави зъби убеждавайки ни да си купуваме дъвки. Но дали бихме имали тяхната усмивка… В началото дъвката се е появила като забавление за деца, имала е розов цвят и е била като бонбон, който може да се изяде, но с него могат да се правят и балони. С напредване на времето дъвките претърпяват еволюция и стават средство и за предотвратяване на кариес или избелване и заздравяване на зъбите. В някои лаборатории са правени експерименти за създаване на дъвка, която даже да води от бързо отслабване.

Избелване на зъбите

Белотата на нашите зъби е показател за тяхното състояние. Пожълтяване става вследствие на пушенето, пиенето на кафе, чай, червено вино и недоброто им почистване. За избелване никоя дъвка не може да замени доброто старо миене с четка и паста за зъби. Вярно е, че някои дъвки помагат за избелването на зъбите, но това в никакъв случай неможе да е основен способ.

Профилактика на кариесите

Друго съществено предимство на дъвката е профилактиката на кариеса, чиято поява се причинява от остатъците храна, които не се почистват от устата. Дъвката предизвиква силно слюнкоотделяне, което допълнително ни избавя от останали по зъбите парченца храна.

Заздравяване на венците и долната челюст

   Дъвченето на дъвка поддържа долната челюст, която по начало остава по-малко тренирана и разработена от горната.

Храносмилане

Чрез дъвченето на дъвка се стимулира допълнителното отделяне на слюнка и се увеличава храносмилателната активност, което довежда до по-бързо и лесно преработване на консумираната храна.

Концентрация  и памет

Едно от най-високите постижения на дъвката е, че има способност да повишава концентрацията на вниманието. За такава цел е била използвана и във войната с Корея от американците. Дъвката влияе положително на мисълта и паметта.

Дъвката и зъбите на вашето дете

Ако решите да купите дъвка на вашето дето, то тя трябва задължително да бъде без захар, тъй като емайлът по зъбите на децата все още не е укрепнал и се влияе силно от действието на захарта. Спорно е дали дъвката е необходима или не – тя заздравява челюстта и подобрява храносмилането, но пък може да нанесе много неприятности, ако бъде глътната по време на игра или заседне в гърлото, хранопровода или червото. За справяне с кариеса е достатъчна и добрата хигиена, а морковите и ябълките също са полезни за челюстта , венците и зъбите.

Не трябва да се забравя и свойството на дъвката в качеството и на освежител на дъха, макар и времето за действие на аромата да е доста ограничено. Препоръчва се все пак да не се прекалява с дъвченето на дъвка – 2-3 пъти дневно за по 5-7 минути.

Хигиена на четка – Поддържате ли четката за зъби ? Знаете ли, че тя може да има обратен ефект ако не е внимателно почистена и дезинфектирана ? Научете повече тук


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Избелване на зъбите и профилактика на кариесите с дъвка
Article Name
Избелване на зъбите и профилактика на кариесите с дъвка
Description
Бели зъби или как да прикрием пушенето, пиенето на кафе, чай и червено вино. За какво служи дъвката и как да подобрим храносмилането с нея ? Хигиена на зъбите и четката за зъби
Author
Цветелина Стефанова