Музиката като средство за терапия

Музиката като средство за терапия

Здравни съвети

За вас избрахме следните интересни материали:

Музиката открай време не е само вид изкуство, а както много изследвания потвърждават, и прекрасно средство при различни заболявания. В някои страни има вече и дипломирани музикални терапевти, които са и сертифицирани. Вместо лекарства, те биха ви предписали каква музика да слушате.

Музиката е емоция

Музиката като средство за терапия
Музиката като средство за терапия

Музиката влияе върху настроението ни и ни предава емоции. Тя е съставена от последователност от различно темпо и ритъм, които биват съединени в дадена тоналност. Акустичните вълни от музиката влияят непосредствено и на повърхността на тялото и на вътрешните органи. Музиката стимулира не само централната нервна система, но и много на брой други системи като сърцето, дишането, мускулите, храносмилането.

Музикални лекарства

   Редица болести се предизвикват главно от стрес, нарушения в съня и храносмилането. За такива случаи специалистите имат подготвени различни средства и програми. Има музикални подбори, които повлияват положително срещу борбата с редица заболявания.

   Музикалните терапевти имат редица профилактични програми. Например те имат терапевтичен курс за хора, работещи в офиси, също така и друг за такива, които полагат тежък или монотонен физически труд. Има специални програми за стоматологични кабинети и центрове за рехалибитация. Организират се курсове, освен за пациенти и за хора, кандидати да усвоят методите на лечението чрез музика.

   Всеки здравен проблем има различни особености, но специалистите еднозначно посочват въздействието на класическата музика за най-добро.  Само обучен специалист може да подбере правилната програма, всяка от които задължително трябва да има сертификат за съответствие, също така музикалното лечение никога не се прилага само, то е част от цялостното лечение на пациента, наред с лекарствата и всичко друго което му е предписано от лекарите.

   Има две основни групи музикотерапия – активна и пасивна. При пасивната пациентът е длъжен единствено да слуша музиката, която му е предписана от лекаря. Терапията е индивидуална, за всеки човек е различна и трябва да се прилага в отделни стаи, за да може да е ефективна. Събирането на едно място на пациентите няма същия ефект, а може дори да има и негативно влияние. Слушането в отделни стаи е най-добре да става и със слушалки, като самия запис трябва да е с много високо качество. При активната форма на музикотерапията пациентът трябв да пее или свири на даден инструмент. Пеенето води до най-добри резултати при децата, то също така развива и дихателната система.

   Най-силно влияние оказват струнните и клавишно-ударните музикални инструменти.

Музиката като средство за подмладяване

   На музиката доста често се приписва и подмладяващ ефект. Макар все още да не е напълно изследвана територия, е ясно че музиката влияе върху нивата на хормоните в тялото, също така подобрява и кръвообръщението – все процеси които имат пръст в по-бавното стареене на нашите клетки. Най-новите течения в музикотерапията са разработки на специални мембрани, които да се поставят върху засегнатите места от нашето тяло, като би трябвало акустичните и електромагнитните вълни да проникнат под кожата и да въздействат върху регенерацията на засегнатите места.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Музиката като средство за терапия
Article Name
Музиката като средство за терапия
Description
Връзката между музиката и нашите емоции. Музикални лекарства. Може ли музиката да подмладява. Активна и пасивма музикотерапия
Author
Цветелина Стефанова