Отслабване без йо-йо ефект

Хранене и диети

За вас избрахме следните интересни материали:

Когато говорим за бързо отслабване без да искаме стига до т.нар. йо-йо ефект. На практика, това означава да натрупаме отново килограмите, които сме свалили при прилагането на една или друга диета. Йо-йо е една много хубава детска игра, но когато говорим за нея в контекста на премахване на излишните килограми, то тогава никак не ни е весело.

Какво обаче се случва с нашия организъм, когато прилагаме някоя диета за бързо отслабване ? На практика, за да премахнем излишните килограми, ние трябва да доведем организма си до калориен дефицит. Това ще рече, че калориите, които поемаме трябва да са по-малко от тези, които изразходваме. Това основно се получава по два начина – ограничаване и контролиране на храната – диета или повече спортуване. И двата метода водят го изгаряне на калогирии и гарантиране на дефицита.

Отслабване без йо-йо ефект
Отслабване без йо-йо ефект

Когато единият от двата метода е в действие, организмът попада в състояние на стрес, защото ситуацията, в която се намира не му е присъща. Йо-йо ефектът се получава точно в момента, в който стресът изчезне и организмът се връща в обичайния си ритъм, който освен всичко включва и хранене. Казано по друг начин краят на стреса може да бъде приключване на диетата или преустановяване на спортуването. Тогава тялото бавно се връща в нормалното си състояние и прием на калории, излишъкът на които пък е причина за натрупване на килограми.

Как да спрем йо-йо ефекта ?

Този въпрос е повече от логичен. Едва ли някои иска да погуби ефекта от няколкомесечните диети. В средите на професионалистите по храненето и диетолозите се застъпват няколко основни метода за спиране на йо-йо ефекта:

  • Целенасоченото контролиране на храна не трябва да бъде временно явления. С течение на времето, то трябва да се превърне в начин на живот. В този смисъл думата “диета” трябва да бъде изхвърлена от речника и това да се превърне в стереотип.
  • След дълга диета се захранвайте постепенно. Избягвайте мазното, соленото и газираните напитки. Увеличете плодовете и зеленчуците на масата.
  • Имайте предвид, за диетите за бързо отслабване не работят при всеки. Всеки организъм е индивидуален и такова нещо като универсална работеща диета няма. Ако се нуждаете от нещо подобно, то бихме ви посъветвали да се консултирате с диетолог.
  • Не прекъсвайте спортуването! Като важен начин за изгаряне на излишните килограми, спортуването е изключително важно и рязкото му прекъсване може да отключи йо-йо ефекта.

Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Отслабване без йо-йо ефект.
Article Name
Отслабване без йо-йо ефект.
Description
Отслабване без йо-йо ефект. Как да спрем йо-йо ефекта ? Съвети за отслабване
Author
Рязане и пробиване на бетон Сканиране на бетон Безвзривно разрушаване на бетон