Плуването спорт с дългогодешна история и традиции

Плуването спорт с дългогодишна история и традиции

Спортуване

За вас избрахме следните интересни материали:

През далечната 1896г. в Атина на първите Олимпииски игри, плуването е един от спортовете, които са учасвали . Няколко години след това през 1908 г. в Лондон е основана (FINA) – международна федерация по плуване.Има четири основни дисциплини определени от (FINA) за участие на летните олимпииски игри.

Свободен стил – 50 м, 100 м, 200 м, 400 м, 800 м и 1500 м. Повечето спортисти предпочитат да плуват кроул. Свободен стил означава че всеки сам избира какъв стил да плува – разрешени са всички. Най-популярният стил сред професионалните плувци е кроул. Той е най-скоростен и изтощителен.

 Плуването спорт с дългогодешна история и традиции
Плуването спорт с дългогодешна история и традиции

Бътърфлай – този стил е най-изморителен, защото изисква лявата и дясната страна на тялото да правят едни и същи движения едновременно. Дистанциите на които се плува са 50 м, 100 м, 200 м.
Бруст- (от немски Brustschwimmen, Брустшвимен). Този стил е най-популярен между любителите.Това е така, по простата причина, че главата се държи постоянно над водата. Също така, плуващият този стил усеща стабилност. Това е най-бавният стил плуване и когато трябва да се плува за време, не е предпочитан от професионалистите.

Освен тези има и други дисциплини:
-Гръб
-Щафетно плуване
-Съчетано плуване
-Смесена щафета и др.

Плуването е здравословен начин за поддържане и за увеличаване на виталния капацитет на спортуващия. Това е спортът, който натоварва най-много мускулни групи едновременно.

Човешкото тяло е с по-малка плътност от тази на водата и не е трудно да се задържи над нея с минимални усилия .За да плува правилно, човек трябва  да използва и четирите си крайника синхронизирано. Хора, чиито организъм има ниско мастно съдържание и висок център на тежестта, са по-затруднени със задържането над водата.
Съществува една максима, че винаги се давят смелите плувци. Най-голям брой от удавените е заради паника и липса на хладнокръвие и концентрация. Препоръчваме да се подхожда достатъчно сериозно, когато се практикува този спорт.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Плуване - здравословен спорт - стилове и дисциплини
Article Name
Плуване - здравословен спорт - стилове и дисциплини
Description
Стилове на плуване. Кой е най-бързият стил в плуването и защо се предпочита ? Как да плуваме правилно ?
Author
Цветелина Стефанова