По-здрави през зимата

По-здрави през зимата

Хомеопатия

За вас избрахме следните интересни материали:

По-здрави през зимата – акценти:

 • Сън
 • Хранене
 • Спортуване

Бавно и сигурно зимата започна да показва истинското си лице. Температурите на повечето места в България са около и под нула, а това изисква определени промени в изградения стереотип с цел запазване на здравето през студените месеци.

По-здрави през зимата
По-здрави през зимата

Вероятно повечето от вас знаят, че при понижени температури скоростта на обмяната на веществата спада. За да противодействаме на този процес и да се запазим свежи и по-здрави през зимата, ние трябва да спим с около 2 часа повече от нормалното. Това прави между 8 и 9 часа сън през зимните месеци. Ето няколко прости съвета, които ще направят съня достатъчно продължителен и пълноценен:

 • Проветрявайте стаята преди сън. По този начин в нея ще има достатъчно количество кислород.
 • Препоръчителната температура е около 18 градуса.
 • Възглавницата не трябва да е много висока. Имайте предвид, че високата възглавница може да предизвика болки във врата, хъркане или затруднено кръвообращение.
 • Постаряйте се да заспивате и събуждате по едно и също време.
 • Добре е да сте в леглото в часовете преди 12.
 • Запомнете, че сънотворните хапчета не са за предпочитане. Към тях се прибягва само в краен случаи и след консултация с лекар.

Обичате ли разходките навън ? Ако отговорът е “да”, то облечете се добре и излезте извън града. Чистият въздух наситен с повече кислород непременно ще ви се отрази добре и ще подобри здравето през зимата. Непрекъснатият стрес в града може да има непредвидими последици, а една разходка в свободното време би била чудесен отдушник.

Вероятно спортувате и поддържате определена диета дори и през зимата! Това е много добре, понеже се грижите за цялостното здравословно състояние. Ние бихме препоръчали да намалирате тренировките с 10%, т.е. ако месечно имате 12 тренировки, намалете ги на 10. По този начин ще осигурите на тялото повече енергия за затоплянето му. Също така не бива да изключвате мазнини от храненето. Не забравяйте, че те са жизнено важни за нормалната работа на мозъка и черния дроб.

Ако чувствате необяснима умора без видима причина и към нея добавим кихане и кашляне, то вероятно се разболявате. Тук няма повод за притеснение, това е често срещан проблем със здравето през зимата. В този случай вземето ударно няколко дози витамин “С”, гореща вана или душ и чай. В доста голям процент от настинките, можете да пресечета разболяването ако реагирате навреме.

Храненето през зимата също изисква по-голямо внимание. Ето няколко прости съвета, който лесно да приложите в домашни условия:

 • Задължително включете супа в обедното меню
 • Наблегнете на пилешкото, рибата и яйцата
 • Заменете белия хляб с пълнозърнест
 • Пикантните храни също са за предпочитане. Те спомагат за ускоряването на обмяната на веществата.
 • Ако не сте гладни, а е време за обяд, то изпийте чаша чай или горещ шоколад. Това не е точно храна, но ще осигури на стомаха работа за няколко часа.

Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
По-здрави през зимата
Article Name
По-здрави през зимата
Description
По-здрави през зимата - съвети за хранене, спортуване и сън през студените зимни месеци
Author
Рязане и пробиване на бетон Сканиране на бетон Безвзривно разрушаване на бетон