Причини за косопад

Причини за косопад

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Акценти:

  • Косопад – причини
  • Лечение на косопад в домашни условия
  • Съвети при косопад

Кога на лице е косопад и как да си помогнем сами ?

Причини за косопад
Причини за косопад

Ако в ежедневието ползвате четка за коса, обърнете внимание на количеството косми, който остават по нея. Ако те са повече от 100 – това вече е проблем и спешните мерки са повече от препоръчителни. С течение на времето косата губи своя обем, но всички е в границите на нормалното. Прекомерната загуба на косми е ясна индикация на проблем с косата. Добре е да се знае, че впускането в лечение на косопада в домашни условия и без консултация със специалист не е най-добрият подход. За да има ефект лечението на косопада, първо трябва да се намери причината.

Най-често срещани причини за косопад:

  • Използване на много химия – шампоани и балсами, който не са съвместими с кожата на глава.
  • Използване на силен сешоар. Уредите над 2000 W обикновено бързо изсушават и дразнят кожата на глава.
  • Носене на шапка
  • Кожни заболявания.

Как да си помогнем в случай на косопад? 

Потърсете в аптеките шампоани или други козметични препарати с неутрално PH. Варианта да ги разреждате с вода е подходящ. След къпане оставете косата да изсъхне само и не я връзвайте. Обърнете внимание на храната! Една от възможните причини за изтънялата косата може да бъде липсата на витамини. Препоръчваме да се наблегне на сезонните плодове и зеленчуци.

Седмичното меню трябва да съдържа поне 5 яйца, 2 пъти риба,  пълнозърнести и соеви продукти,. Натуралните сокове също има благоприятен ефект .

Андрогенетичен косопад (Предразположение към косопад)
При тази ситуация корените на косъма вече не произвеждат достатъчно косми . Това е наследсвено и може да се срещне дори при млад човек. Втози случай при жените космите започват силно да изтъняват,а при мъжетесе получава тензура .

Как да си помогнем?
Единственото, което може да се направи, е посещение при специалист. Той трябва да анализира структурата на косъма и съответно да назначи лечение. Ако има закърнели корени, косата няма да расте повече. Тогава вече може да се направи трансплантация на живи корени в кожата на главата.

Хормонални отклонения
Това е често срещано при жените. При хормонални отклонения те започват да губят косми равномерно по цялата глава .

Съвети при хормонални отклонения

Като за начало си направете кръвен тест за изследване на хормоните. Хормоналното производство може да бъде нормализирано и с растителни средства, например с черен кохош. Ако това не помогне, може да се обърнете към лекар,който да препоръча хормонален препарат (например противозачатъчни). Те могат да неутрализират мъжките хормони,защото съдържат гестагени. Хипер или хипо-функция на щитовидната жлеза могат да повлияят на косата да посивее по-рано , да стане тънка и чуплива.

Смущение на имунната система

Космите се чупят често, на моменти дори на кичури (кръгообразен косопад). Растежът спира .

Съвет – нужна е професионална намеса
Изследвайте част от кожната тъкан на главата. Възползвайте се от съвета на лекар,за да изберете подходящ препарат за лечение. В противен случай може да разчитате, че имунната реакция ще отшуми от само себе си все някога.

Странична реакция дават препаратите за понижаване на мазнините в кръвта (статини); препаратите, които разреждат кръвта (например Marcumar);също така и срещу повишено кръвно налягане (бетаблокери). В този случай единственото , което можем да направим, е да попитаме лекуващия лекар за евентуална замяна на някои от препаратите с други.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Косопад - най-често срещаните причини
Article Name
Косопад - най-често срещаните причини
Description
Причини за косопад. Как да си помогнем в случай на косопад? Съвети при хормонални отклонения. Проблеми и смущения в имунната система
Author
Цветелина Стефанова