Рак и ракови заболявания – причинители

Рак и ракови заболявания – причинители

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Активно и пасивно тютюнопушене

 Рак и ракови заболявания – причинители
Рак и ракови заболявания – причинители

Пушенето само по себе си ( било активно или пасивно ) се явява една от основните причини за поява на рак, която може да бъде предотвратена. Тя причинява голяма част ( над 80 % ) от случаите с фатален край при болните от рак на белите дробове. Друг възможни заболявания са рак на устната кухина, рак на гласните струни, гърлото, стомаха и т.н.

Консумация на алкохол
Прекомерната консумация на алкохол води до увеличаване на риска от рак на устната кухина, гърлото, червата . Не е изключен риска от рак и / или цироза на черния дроб. За пределна мярка се смятат 25 гр. твърд алкохол или 250 мл. вино или 500 мл. бира. Надвишаването на тези норми, води до задържане и натрупване на канцерогенни елементи в организма , а оттам и до увеличаване на риска от заболяване на рак .

Слаба физическа активност
Липсата на физически упражнения се явява като причинител на близо ¼ от случаите на рак на гърдата и дебелото черво при жените . Изследването е направено в световен мащаб за миналата година . При редовно спортуване около 3 пъти седмично рискът намалява неколкократно . За една доста добра физическа активност се смята предела от 30 минути на ден за възрастни и 60 минути за младежи.

Здравословно хранене
Има доказана връзка между хранителните навици и определени видове рак. Научно е доказано , че около 10 гр. плодове и зеленчуци дневно намалява риска от рак на устната кухина с около 20 % , а на стомаха и червата с около 30 % . Препоръчително е да се намали консумацията на високоенергийни храни, полуфабрикати, много солено или сладко, пържени ястия и мазнини. За да се намали опасността от едно или друго заболяване е препоръчително термичната обработка на храната да се свежда от варене или печене

Към допълнителните причинители на рак и ракови образования може да се добави още наднормено тегло, излагане на силна слънчева светлина, инфекции и други.

Тайната на рака
След проведени , независимо едно от друго , две проучвания в Сингапур и Дънди , учените твърдят , че са открили ключа към самопредпазването на клетките от рака . Липсващото звено е гена “ Р53 “ , който успешно блокира развитието на ракови образования. Цялостното изследване е поместено в „Genes And Development“ , в него още се отбелязва , че това е огромна крачка в диагностицирането и лечението на рака и раковите заболявания .


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Рак и ракови заболявания – основни причинители
Article Name
Рак и ракови заболявания – основни причинители
Description
Основни причини за появата на рак - пушене - активно или пасивно, консумация на алкохол, хранене и слаба физическа активност. Тайната на рака
Author
Цветелина Стефанова