Репички част от здравословната трапеза

Репички част от здравословната трапеза

Хранене и диети

За вас избрахме следните интересни материали:

Репичката е едногодишно, кореноплодно растение. Зеленчукът е от семейство Кръстоцветни. За родина се сочи Средна Азия. Като култура се отглежда в Китай, Япония, Египет и Гърция. С течение на време се оформят две основни форми на репичката – китайски и европейски . Зеленчукът е издръжлив на студ, светлолюбив и със сравнително къс вегетационен период. Корените обикновено са с конусовидна или цилиндрична форма. Оцветяването варира от розово до червено или пък може да е комбинация от различни нюанси.

Репички част от здравословната трапеза
Репички част от здравословната трапеза

Състав на репичките
Те са изключително богати на ензими, минерали и витамини. Отчита се високо съдържание на витами С ( над 30 % ) , наличие на гликозиди, етерични масла , натрий, калий, фосфор, никотинова и салицилова киселина.

Консумация на репички
Репичката се консумира в прясно състояние, тя намира широко приложение в правенето на зеленчукови салати, може да бъде лек при някои болести и т.н. Зеленчукът не е подходящ за термична обработка, при подобно действие – губи вкусовите си качества , месото се скашква и не е годно за консумиране . В България репички се отглеждат обикновено в оранжерии.

Периода варира от късна есен до ранна пролет. Реколтата е годна за прибиране между 20 и 30 дена след поникването на растението.

Репички при простуда и простудни заболявания
В някои случаи , репичките са много ефикасен лек в борбата с простудните заболявания. Те играят ролята на противовъзпалително средство. В случаи на невралгия и радикулит имат болкоуспокояващ ефект. Ако на лице е простудно заболяване , препоръчва се комбинацията от сок от репички, лук и мед.

Други приложения на репичките
Зеленчукът е полезен при още доста здравословни проблеми. В много случаи има благоприятен ефект при наличие на излишни килограми,високо кръвно и проблеми със сърцето . Във всеки един от посочените случаи е добре да увеличите значително присъствието на репички на трапезата.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Репички част от здравословната трапеза
Article Name
Репички част от здравословната трапеза
Description
Консумация и състав на репичките. Как да ги превърнем в част от здравословната трапеза. Репички при простуда и простудни заболявания
Author
Цветелина Стефанова