Слънцезащитната козметика на фокус

Справочник
Слънцезащитни кремове и продукти 2014
Слънцезащитни кремове и продукти 2014

В тази статия ще разгледаме плюсовете и минусите на слънцезащитните кремове с висок фактор на защита срещу слънчевите лъчи. Тенденцията е на пазара да се предлагат продукти с все по- висок защитен фактор SPF. Докато преди години беше немислимо да се намери слънзецащитен продукт с фактор по-висок от 45, то днес нещата стоят другояче. Учудващото е, че в някои страни се предлагат и продукти с SPF 100. В нас се поражда въпроса, наистина ли продукт с SPF 100 е значително по-добър от такъв с фактор 15.

SPF 100 – два пъти по-добър от SPF 50, но дали реално е така?

SPF факторът представлява в каква степен един продукт способства за блокирането на ултравиолетовите лъчи В, които са причината за слънчевите изгаряния, но не и ултравиолетовите лъчи А, които довеждат до дълбоки кожни увреждания. До завишен риск от рак на кожата довеждат както А, така и В ултравиолетови лъчи.

SPF факторът поне като число не е разбираем за крайния потребител. Логично би било да си помислим, че SPF 30 е два пъти по-добър от SPF 15. Истината е, че SPF 15 блокира 94% от ултравиолетовите лъчи от В тип, а продуктите с SPF 30 – 97%, фактор 45 блокира 98%, но нито един продукт за слънцезащита не е в състояние да ни предложи 100% защита срещу вредните слънчеви лъчи.

Слънцезащитните продукти с висок SPF фактор защитават по-добре кожата от дълготрайни вреди и рак на кожата, макар разликата със средно висок SPF фактор да не е особено голяма. Разликата на блокираната ултравиолетова радиация между SPF 55 и SPF 100 е по-малко от 1%.

А защита от ултравиолетови лъчи тип А?  

Тъй като UVA лъчите проникват по-дълбоко в кожата, е по-трудно да се създаде слънцезащитен крем който да предпазва и от тях. Много от слънцезащитните кремове с висок SPF фактор имат филтри които стопират UVA лъчите, но това естествено не е достатъчна защита, тъй като тези филтри се разпадат много бързо и загубват способността си на слънце.

Дерматолозите са единодушни, че независимо от фактора най-добрите слънцезащитни продукти трябва да се използват правилно, за да могат да ни защитят. Затова трябва да се четат инструкциите за употреба на продуктите, независимо дали са с висок или нисък SPF фактор.

В повечето страни е забранено да се предлагат в търговската мрежа продукти с SPF над 50+, което индикира фактора на защита от слънцето , за масата от хора е подвеждащ и не би трябвало да е водещ фактор при избора на слънцезащитен крем. Специалистите препоръчват да избираме водоустойчив слънцезащитен препарат, който трябва да се нанесе половин час преди директно излагане на слънце.

Summary
Слънцезащитната козметика на фокус
Article Name
Слънцезащитната козметика на фокус
Description
SPF фактор - какво представлява? Как да избираме слънцезащитни продукти и кремове? Как да се предпазим от опасно слънчево изгаряне?
Author
Цветелина Стефанова