слънчев удар топлинен удар жеги лято рискови фактори

Слънчев удар и топлинен удар – негативите на лятото

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Всички свързваме лятото с приятни емоции – ваканции , почивки , море, балкан и т.н. За определена част от хората обаче повишаването на температурите крие сериозни рискове за здравето . Препоръчително е хора над 55 – 60 годишна възраст, малки деца , както и тези , които страдат от сърдечносъдови заболявания да избягват седенето на слънце.

 слънчев удар топлинен удар жеги лято рискови фактори
слънчев удар топлинен удар жеги лято рискови фактори

При тях риска от слънчев и топлинен удар в много по-голям. За да се намали риска от слънчев удар е желателно хората от рисковата група да са на сянка и да избягват пряката слънчева светлина, особено в обедните часове. Препоръчително е да се носи шапка, чадър, за всички е добре да ограничат алкохола и да се носят леки дрехи – памучни или ленени. Добре е да се избягват физическите натоварвания и усилените движения между 11 и 14 часа.

Разликата между слънчев удар и топлинен удар

За доста хора разлика няма , но в действителност такава има и тя е голяма. Слънцето може да не бъде единственият причинител на топлинен удар, характерно за него е, че човекът не се поти, при слънчевият потенето е на лице. Топлинен удар може да се получи не само на слънце , а и при работа или престой на топли и влажни места , задушното време и непроветривите места също може да са фактор.

Слънчев и топлинен удар – признаци

В общи линии признаците в двата случая са доста сходни. Характеризират се със силно главоболие, зачервяване на кожата , силно изразена на лицето, обилно потене, затруднено дишане, гадене , шум в ушите и световъртеж. В някои случай са възможни и усложнение съпроводени със загуба на съзнание , гърчове и т.н. В подобен случай навременната и адекватна реакция е от изключително значение за здравословното
състояние. Необходимо е пострадалият да се пренесе на по-хладно и проветриво място. Добре е да се премахнат част от дрехи. Той трябва да се напръска с вода и по възможност да се постави студен компрес на главата. Ако са налични мокри кърпи се поставят на гърдите и корема . В случай, че всичко е наред и пострадалият не е в критично състояние, обикновено нормалният жизнен тонус се възвръща в рамките на 4-5 часа.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Слънчев удар и топлинен удар - негативите на лятото
Article Name
Слънчев удар и топлинен удар - негативите на лятото
Description
Какви са негативите на лятото. Какво е слънчев и топлинен удар? Как да се предпазим? Какво да правим в случай на слънчев или топлинен удар
Author
Цветелина Стефанова