Смокиня – естествен източник на калии , глюкоза и фруктоза

Смокинята най-съвършеният плод в природата

Хранене и диети

За вас избрахме следните интересни материали:

Най-високо съдържание на фибри сред всички плодове и зеленчуци има смокинята. Нас 20% от препоръчителната дневна доза фибри за консумация се съдържат само в една изсушена смокиня. За храносмилателната система растителните фибри са много по-важни за нормалното и функциониране. Това е доказано от учените едва последните две десетилетия. Растителните фибри, освен че помагат на храносмилателната система, също така намаляват и риска на заболяване от някои форми на рак. Идеалният начин за повишаване нивото на фибри в организма,според специалистите по хранене, е консумацията на повече смокини.

Храните с фибри са:
– неразтворими
– разтворими

Ботатите на неразтворимите фибри храни помагат за отделянето на вещества през червата като се добави вода към тях.Така те помагат за правилното функциониране и ускорение на храносмилателната система. Учените са доказали благоприятното и защитно действие на храните богати на неразтворими фибри срещу рака на дебелото черво.

Смокинята най-съвършеният плод в природата
Смокинята най-съвършеният плод в природата

От друга страна, приемането на храни богати на разтворими фибри може да доведе до понижаване нивото на холестерол в организма с повече от 20 %. За намаляване на риска от сърдечна недостатъчност те са от жизнена важност. Високото ниво на холестерол в кръвта води до втвърдяване и стесняване на артериите,като се натрупва в тях. Натрупвайки се в кръвоносните съдове на някои органи,холестеролът може да доведе до неговото безвъзвратно увреждане. Например, сърдечната недостатъчност е следствие от натрупването му в артериите, които снабдяват сърцето.

Кръвната захар също се влияе от поемането на разтворими фибри. Те до  известна степен я регулират,защото една внезапна промяна е опасна за живота. Изследвания през годините са установили,че при народи, в чиято кухня храните са богати на фибри, заболяванията от рак и сърдечна недостатъчност са значително по-малко. Освен това, едновременната комбинация на разтворимите и неразтворими фибри е много по ефективна в борбата с предотвратяването на рака,от колкото ако се приемат по отделно. Един от най-значимите хранителни продукти в здравословното хранене е смокинята.

Едновременното съдържание на разтворими и неразтворими фибри я прави уникална.
Учени от Калифорния смятат, че съдържащите се в плодовете и зеленчуците aнтиоксиданти предпазват от различни болести. Вредните вещества (свободни радикали)се отделят в организма в резултат на химичните реакции или се приемът от заобикалящата ни среда. Те могат да бъдат неутрализирани от антиоксидантите и така ще попречат на разрушаването на клетките.В проучване на университета Скрантон е констатирано,че феноловото съдържание на изсушените смокини е много по-високо,то е по-богато на антиоксиданти в сравнение с другите плодове. Използването на фенола за антисептик е с цел убиване на микроорганизмите. Ако сравним смокинята с всички останали плодове и зеленчуци,то съдържащия се в нея фенол е многократно повече.

Според изследвания в университета Рутгерс в Ню Джърси в изсъхналите смокини се съдържат основните мастни киселини oмега-3, oмега-6 и фитостерол,които от своя страна могат да намалят значително нивото на холестерола в организма. Омега-3 и омега-6 трябва да се приемат паралелно с храната,защото не могат да бъдат произведени в човешкия организъм.

За нормалното функциониране на мозъка нервната система и сърцето фибрите са крайно необходими. Имащият потенциал да втвърдява сърдечните артерии холестерол от животински продукти може да бъде изведен от тялото, без да се смесва с кръвта, с помощта на фитостерола. Отново калифорнийски учени определят смокинята като „почти най-съвършеният плод в природата”. Макар и да е един от най-старите
плодове познати на човека производителите на храни тепърва я преоткриват. Изключителната полза за здравето на този плод и неговите хранителни свойства го превръщат в един наистина уникален продукт.

В менюто на всяка диета смокинята може да присъства. Смокинята е идеална за хората, които желаят да намалят от теглото си,тъй като не съдържа холестерол, натрий или мазнини.За сметка на това съдържа огромно количество фибри. В  сравнение с всички съществуващи плодове смокинята има най-голямо минерално съдържание.

40 грама смокини съдържат:
-53 мг калций (6% от ежедневната потребност).
-1.2 мг желязо (6% от ежедневната потребност).
-244 мг калий (7% от ежедневната потребност).
След портокала смокинята е втора по съдържание на калций . Това като цяло е много високо ниво.То може да бъде сравнявано с купичка мляко,която има калций, колкото същото количество изсушени смокини.

Смокините се препоръчват на дълго боледувалите пациенти като лекарство, което дава сила и енергия за по-бързо възстановяване. Смокинята спомага за преодоляване на физическите и душевни затруднения. Захарта съставя 51-74% от целия плод и се явява най-важният хранителен компонент на смокините. Ако сравним отново смокинята с всички други плодове,тя отново е на челна позиция по съдържание и на захар.При лечението на кашлица, простуда и астма, смокините са силно препоръчани от специалистите.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Смокинята най-съвършеният плод в природата
Article Name
Смокинята най-съвършеният плод в природата
Description
Какво знаем за смокинята и растителните фибри в нея? Какво казва науката за този плод? Неоспорими факти за чудотворното действие на този плод.
Author
Цветелина Стефанова