Сутрешната закуска в здравословния живот

Сутрешната закуска в здравословния живот

Хранене и диети

За вас избрахме следните интересни материали:

Сутрешна закуска – здравословен подход

Интересува ли ви как да приготвим бърза и лесна сутрешна закуска ? Искате ли тя да бъде диетична, вкусна и питателна ? Подходяща закуска за мъже, жени и деца.

В настоящата статия ще се постараем да Ви дадем насоки относно здравословното хранене, както и отговор на въпроса дали се храним здравословно. Ще очертаем ролята на сутрешната закуска в здравословния живот. Също така тук ще намерите лесно приложими идеи за вкусна, питателна и здравословна закуска. Продуктите, които ще намерите в списъка, биха Ви дали достатъчно енергия за началото на деня.

Сутрешната закуска в здравословния живот
Сутрешната закуска в здравословния живот

Сутрешната закуска е най-важното хранене през деня. Ето защо тя е задължителна, както за децата , така и за възрастните. Пропускането на закуската не е нито препоръчително нито желателно . Значението на първото хранене е изключително голямо, понеже храносмилателните процеси са много по-активни след нощния сън. Физическата умора, а и психическата до голяма степен потискат отделянето на храносмилателни сокове.

След нощна почивка обаче храносмилателният апарат е отново готов за работа и бързо и лесно оползотворява порцията храна. Особено вредно е пиенете на кафе и пушенето на празен стомах , в този случай рисковете от гастрит и поява на язва са изключително големи .

В никакъв случай не трябва да се забравя , че сутрин организма има нужда от повече енергия. Ако практикувате здравословен начин на живот и сутрин не успявате да набавите достатъчно количество калории, това ще даде видимо отрицателен ефект върху работоспособността , ще се появи нервничене , раздразнителност, треперене, което пък е признак за намалено ниво на кръвна захар.

Подходящи продукти за сутрешна закуска

  • Ръжен хляб
  • Портокалов сок
  • Мюсли
  • Различни плодове и зеленчуци
  • Мляко и Млечни продукти
  • Мед
  • Препечени филийки
  • Яйца

Сутрешна закуска – най-често допускани грешки

Най-важното хранене през деня
Най-важното хранене през деня

Когато говорим за първото хранене през деня – сутрешната закуска определено е най-важното. От нея зависи старта на деня, както и нивото на концентрация, трудоспособност и креативност.

Бихме Ви посъветвали да не я пропускате. Сутрешната закуска спомага за регулиране на метаболизма и е особено ефикасно средство за борбата с излишните килограми. Тя подобрява работата на мозъка и дава необходимото количество енергия в началото на деня.

Не пропускайте закуската. Най-подходящото време за нея е 15 до 20 минути след събуждане. Тя може да се измести само ако започвате деня си в спортната зала, но и тогава е добре да изядете поне един банан и чаша кисело мляко.

Вашата сутрешна закуска съдържа ли фибри ? Ако закуската Ви съдържа достатъчно количество фибри, чувството на ситост ще се запази по-дълго време. Добра идея за сутрешна закуска богата на фибри е мюсли с кисело мляко или омлет със зеленчуци.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Сутрешната закуска в здравословния живот
Article Name
Сутрешната закуска в здравословния живот
Description
Храним ли се здравословно? Каква е ролята на сутрешната закуска в здравословния живот. Сутрешна закуска богата на фибри
Author
Цветелина Стефанова