Хигиена на четката за зъби

Хигиена на четката за зъби

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Акценти:

  • Хигиена и дезинфекция на четката за зъби
  • Подобряване на хигиената
  • Как да избираме четка за зъби
Хигиена на четката за зъби
Хигиена на четката за зъби

 

Не е необходимо да сте  зъболекар, за да оценяте значението на редовното миене на зъбите. Това, което може би повечето хората не знаят е, че четката за миене на зъби също има нужда от хигиена. Тук не става дума за факта, че е добре четката, която ползваме редовно, да се сменя на 3-4 месеца, а за това, че тя самата има нужда от почистване и хигиенизиране след всяко ползване.

Работа на четката е да премахва плаката и хранителните остатъци полепнали между и по зъбите. Като резултат от това, тя бива покрита от различни бактерии, които се развиват в устната кухина, кръв – в случаите в които венците кървят, слюнка или добри паста за зъби останала от предното миене.

Според Американската асоциация на зъболекарите (ADA) миенето на зъбите с нехигиенизирана четка е почти равносилно на немиене. Казано по друг начин използването на нестерилна четка за зъби може да внесе допълнителни микроби вируси в устната кухина и да предизвика вторични проблеми.

 Подобряване на хигиената на четката за зъби може да се постигне по няколко основни начина като:

  • Предпазването на четката от допир в други предмети или повърхности
  • Ползването на четката за други цели
  • Ползването на четката за зъби от повече от 1 човек
  • Накисването на четката в специализиран разтвор за уста
  • Преваряване или замръзяване на четката за зъби
  • Хигиенизиране на четката за зъби посредство UV-контейнер. По същество това е най-новият метод в тази сфера. При него главата на четката се поставя в малък контейнер, който обезпаразитява четката с UV-лъчи за 6 до 8 минути.

Съвети за по-добра хигиена на четка

 Добре е да се знае, че в домашни условия четката не трябва да бъде покрита. Чистият въздух ускорява процеса на окисляването на бактериите. Обратно – когато пътувате е препръчително да поставяте четката в специална кутия. Ако просто я оставите в пътната чанта рискувате по нея да полепнат допълнителни бактерии, които в последствие да причинят ранички или афти в устната кухина.

Добрата хигиена на четката изисква тя да се сухранява на сухо място. Влагата стимулира развитието на бактериите, които по една или друга причина са останали по четката. В този смисъл, влажната баня не е добър вариант.

 Постарайте се да не оставяте паста за зъби по четката. Запомнете, че по този начин не я дезинфектирате. Третирането с алкохол също не е препоръчително, понеже не се знае каква би била реакцията ако имате раничка или афта в устната кухина.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Хигиена на четката за зъби
Article Name
Хигиена на четката за зъби
Description
Хигиена и дезинфекция на четката за зъби. Как да подобрим хигиената на четката за зъби? Съвети за по-добра хигиена на четка
Author
Цветелина Стефанова