Хипервитаминоза обратният ефект на витамините

Хипервитаминоза обратният ефект на витамините

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Хипервитаминоза

Не би било грешка ако определим витамините като незамним спътник в здравословния живот. Наред с тях са и белтъчините , мазнините, въглехидратите и солите. Някои от тези жизнено важни съставки трябва да си ги набавяме чрез храната , понеже човешкият организъм не е способен да си ги образува или синтезира. Тук вузниква обаче една основна дилема – правилното и дозирано приемане на витамини, след изрично лекарско предписание. Приемането на големи количеста витамни в ударни дози може да доведе до редица сериозни заболявания , като основно е хипервитаминоза. Разглеждат се два вида
хипервитаминоза обратен ефект на витамините хипервитаминоза – остра – вследствие на приемане на ударно количество витамини и хронична – вследвстиве на натрупване на витамини в организма . По-често срещаната хипервитаминоза е хроничната при децата, дължи се на натрупването на витамини „А” и „D” .

Витамини

 Хипервитаминоза обратният ефект на витамините
Хипервитаминоза обратният ефект на витамините

В по-голямата си части , витамините са неустойчиви съединения и се разпадат на съставните си елементи при термична обработка на храната – варене, пържене, консервиране и т.н. Витанимите са от изключително важно значение за здравословния живот понеже активно участват в обмяната на
веществата , имат водеща роля в защитните механизми на човешкия организъм и възстановяването на увредена тъкан или орган. До скоро се считаше , че третирането с витамини е напълно безвредно , последните години обаче тази тенденция обърна курс на 180 градуса. Започна да се говори и пише за обратния ефект на витамините – хипервитаминоза. Това е състояние, в което организма е приел многократно повече витамини от нужните .

Фактори и симптоми

Хипервитамоноза е заболяване , което се среща по-често у децата, тъй като при тях по-често се налага приемането на витамини за лекуване на различни болести . В подобни случаи децата стават апатични, губят апетит, забелязва се сънливост и спиране на разтеж . При възрастните болестното състояние се характеризира с раздразнителност, оплешивяване, нарушен сън и намален работоспособност.
симптоми на хипервитаминоза синдроми хипервитаминоза при деца


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Хипервитаминоза обратният ефект на витамините
Article Name
Хипервитаминоза обратният ефект на витамините
Description
Как да се предпазим от хипервитаминоза. Дозирано приемане на витамини и запазване на здравословното състояние.
Author
Цветелина Стефанова