Холестерол рискови фактори и заболявания

Холестерол рискови фактори и заболявания

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Холестерол рискови фактори и заболявания
Холестерол рискови фактори и заболявания

 

Холестеролът , наричан от някои холестерин , представлява комбинация от стероид, алкохол и липид. Поради редицата заболявания , които той предизвиква, все повече печели лоша репутация на негативен фактор в човешкия организъм. Трябва да се отбелижи обаче , че холестеролът в важен елемент от структурата на клетки на човешкият организъм , дори такъв е открит и в мембраните на някои растения.

Характерно определение за холестерола е бяло, мазно вещество, което не се разтваря във вода , но негови разтворители могат да бъдат някои органични съединения. Наименованието идва от гръцките „chole” и „steros” и наствката „ол” – за алкохол . Препоръчителното количество , което се приема е 0.3 грама дневно.

Повишено количество холестерол

Повишеният холестерол в кръвта има редица преки негативни последици . Най-основната е увеличаването на плаките по стените на кръвоносните съдове и оттам стеснението им. Когато се стеснят кръвоносните съдове , които доставят кислород до сърдечният мускул – резултата е миокарден инфаркт, когато стеснените пътища водят към мозък – мозъчен инсулт, когато намалее количеството кръв към крайниците се увеличава риска от гангрена придружена с остра болка.

Положителни функции на холестерола

Холестеролът е основна съставна част на мембраните на човешките клетки. Наред с негативните последици , които се предизвикват при натрупването му, той има и важни функции. Той в жизнено важен при синтеза на кортизон , алдостерон и кортикостерон. Без него не е възможно да се синтезират основни мъжки и женски полови хормони , витамин D и жлъчни киселини .

Рискови фактори за повишен холестерол

Основният фактор е храненето . Увеличеното приемане на богати на мазнини животински храни увеличава многократно опасността от натрупване на холестерол в човешкото тяло. Затлъстяването също е сред рисковите фактори с висок приоритет. Натрупването на мазнини освен всичко води и до нарушаване на структурата на органите. Липсата на движения и физически упражнения също би било фактор на натрупване . Препоръчително е спортуването – ходене, бягане, плуване и т.н.

Ако увеличеният холестерол е вече факт първото нещо , което можем да направим в да преминем към по-здравословно хранене. Постепенно ограничаване на храни богати на мазнини, препоръчва се активно спортуване ( без да се стига до крайности ) , избягване на тютюнопушене и алкохол и пържени храни. В някои случай ( след изрично лекарско предписание ) се преминава към приемане на медикаменти .


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Холестерол рискови фактори и заболявания
Article Name
Холестерол рискови фактори и заболявания
Description
Холестерол - какво знаме за него ? Проблеми при повишен холестерол? Кои са функциите на холестерола ? Как да се предпазим от високи нива на холестерол ?
Author
Цветелина Стефанова