Храната основен източник на здравословен живот

Храната основен източник на здравословен живот

Хранене и диети

За вас избрахме следните интересни материали:

Многократно науката е доказвала, че здравословното хранене и начин на живот са основни предпоставки за здрав организъм и дълголетие. Приемането на нужните количества витамини и минерали от истинския им източник – плодовете, спомага за продоляване на стрес, отпадналост, затлъстяване и дори много болести. В световен мащаб все повече си пробива път теорията, според която храната е безопасната медицина, която да прилагаме върху себе си . Разбира се както в много други сфери и тук може да се появят негативи. Желателно е първо да се допитате до вещо
лице. Съветите от професионалист никога не са излишни .

Качествената храна
Добре приготвената храна може да донесе не по-малко удовлетворение от алкохолни напитки и др. , но не това е фокусът тук. Под термина „качествена храна” не се разбират полуфабрикатите, които умишлено или не, консумираме ежедневно. В повечето случаи те са едни от основните причинители на ред здравословни проблеми – затлъстяване, емоционална нестабилност , дори зависимост. В настоящата статия ще проследим само начините, чрез които храната да бъде източник на здравословно хранене и

Опитът на годините
Психологията на правилното и целесъобразното подбиране на храните не е отскоро. Още преди стотици години, Хипократ се е опитвал да систематизира ползата от консумирането на различни плодове и зеленчуци. Правел е опити да извлича веществата , които той е смятал за полезни. Науката в днешно време се е развила до такава степен, че идеята на Хипократ е осъществена. През последните години все по-усилено в ежедневието ни навлизат извлечените или синтезираните витамини.

Витамини
Важно е да се запомни , че единственият истински източник на витамини и минерали са плодовете и зеленчуците, мултивитамините , които приемаме под формата на медикаменти в никакъв случай не са еквивалентен заместител. Приемането на една или две таблетки мултивитамини в съчетание с минерали в никакъв случай не е гаранция , че организмът ще получи всички вещества , от които се нуждае. В колкото и напреднал
стадии да се намира медицината и науката , все още не са достигнали стадии , в който да осигурят всичко необходимо за човешкия организъм по изкуствен път. За пример може да се посочи фолиевата киселина , която синтезирана по изкуствен, път може да има крайно негативен ефект върху човек.

Храната – естествена медицина
Здравословната храна , като свежи плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти осигуряват всички витамини и минерали нужни за нормалното развитие на човешкия организъм. Правилното и дозирано приемане на тези съставки е сериозна предпоставка за предпазване от редица хронични заболявания, стес, отпадналост , затлъстяване , рак , сърдечни болести и т.н. Внимателно изготвена диета би била естествена защита срещи остеопороза, диабет и да подсили значително имунната система. Приемайки здравословна храна намалявате риска от редица болести , характерни за определени възрасти.

 Храната основен източник на здравословен живот
Храната основен източник на здравословен живот

Трябва да се отблежи фактa , че има случаи, в които стремежа към здравословен живот има и някои странични ефекти. Прекаленото приемане на някои химични съединение в частност витамини и минерали може да доведе до хипервитаминоза и редица усложнение. Желателно е да се посъветвате с диетолог преди да преминете към някакъв тип систематизирано хранене, нека професионалист определи най-правилният начин.

В заключение ще отбележим , че здравословното хранене е обмислена и балансирана консумация на храна , която ни осигурява близо 40 вещества – аминокиселини , витамини и минерали . Противопоказно е да се набляга на еднотипна храна, критерии за набавяне на всички необходими елементи е разнообразната храна .


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Храната основен източник на здравословен живот
Article Name
Храната основен източник на здравословен живот
Description
Какво казва науката за здравословното хранене? Може ли храната да бъде естествена медицина? Как да подобрим здравословното си състояние?
Author
Цветелина Стефанова