Хранене при болки в стомаха

Спортуване
Акценти:
  • Силни болки в стомаха – съвети
  • Хранене при болки в стомаха
  • Какво да не ядем при болки в стомаха

Съвети при болки в стомаха

За болките в стомаха е характерно, че те се засилват и учестяват при смяната на сезоните. Времето с най-силни и чести болки е през ранна пролет и късна есен. Решаването на проблема се базира на комплексни мерки като здравословно хранене и регулирана диета са сред най-важните.

Хранене при болки в стомахаЗа да се намери решение на проблем на първо място трябва да се разбере причината. Ако честите болки в областта на стомаха са причинени от раздразнена или наранена стомашна лигавица, то тогава трябва да се помисли за храната, която приемаме. В най-общия случай трябва да се избягват храните, които увеличават синтеза на стомашен сок. В допълнение може да се добави, че трябва да се помисли за начините на приготвяне на храната. За пример може да се даде заместване на пърженето с варенето или печенето.  В огромен брой изследвания на тема “Здравословно хранене” се отделя специално внимание на негативите от пърженето. Набляга се на факта, че при достигане на определеа температура, олиото отделя токсини, които са изключително опасни за тялото. За да се избегне този проблем, специалистите препоръчват еднократна употреба, след което олиото трябва да се изхвърли.

 Кои храни увеличават синтеза на стомашен сок?

 Ако проблемът с болките в стомаха e вече идентифициран, значи е време за следващата крачка. Списъкът с храните, с които трябва да внимавате включва месо приготвено в собствен сос, бульони, пушени меса и риби, туршии, домати, неузрели плодове, пикантни подправки, кафе, алкохол и цигари. Ако доматите или доматения сок са неизменна част от вашата трапеза, то тогава бихме препоръчали да ги белите. Сред останалите храни са кожа от пиле и риба, бобови храни и прекалено топли напитки и храни.

 Как да се храним правилно при болки в стомаха?

 Както вече казахме, храненето играе основна роля в борбата с болките в стомаха. Това, което експерите в областта препоръчват е хранене на малки порции между 5 и 6 пъти дневно. Добре е да изключвате солта поне веднъж седмично и да има най-малко 3 хранения без месо. Добре е храните да са сварени или приготвени на пара. Сладоледът и пикантните подправки не са препоръчителни.

 При болки в стомаха е добре да приемате повече храни богати на сяра. В списъка се включват чесън, лук, броколи, зеле и карфиол. Благодарение на сярата, тялото синтезира вещество, което засилва заздравителните процеси на лигавицата на стомаха. Освен сярата, тези продукти съдържат големи количества витамини. Сред дългия списък, следните витамини заслужават по-голямо внимание – А,С,К, фолиева киселина, желязо и калции. Към подходящите храни могат да се добяват и грах, зеле, спакак и марули. Добре е да се консумират редовно ярко оцветени плодове и зеленчуци. Те съдържат флавоноиди. Това са мощни антидоксанти, които стопират действието на бактериите, които предизвикват болки в стомаха причинени от ерозия на стомаха или гастрит.

Свързани теми ...

Ерозия на стомаха е доста често срещан термин, но какво точно означава си остава загадка за доста хора. В настоящата статия ще опишем заболяването по лесен и разбираем начин. Ще разгледаме основните симптоми на ерозия на стомаха, причините и начини да си помогнем с домашни условия или следвайки съветите на лекар гастроентеролог …

Научно е доказано , че голям процент от хората в днешно време са податливи на ерозия на стомаха . Гастроентеролозите ( специалистите в тази област ) наричат това явление язва . На практика този тип болестно състояние не е страшно , стига да му се обърне внимание в един начален стадий . От язва могат да бъдат поразени както стомаха , така и …

Summary
Хранене при болки в стомаха
Article Name
Хранене при болки в стомаха
Description
Силни болки в стомаха. Хранене при болки в стомаха. Храни които предизвикват болки в стомаха. Храни увеличават синтеза на стомашен сок.
Author
Цветелина Стефанова