Здравословен живот

Четем ли етикетите на опаковките ?

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Със сигурност не са много хората , които обръщат нужното внимание на етикета на дадена стока , било храна или напитка , преди да я купят . Дори обаче един внимателен прочит , дава неясна представа за точните съставки – има се предвид Е102, Е104, Е110 … и т .н. Според някои научни изследвания , точно тези хранителни добавки , маркирани с буквата “ Е “ са една от причините за бума на рака и астмата последното
десетилетие .

Какво означават етикетите на опаковките? Знаем ли какво всъщност представляват оцветителите и подобрителите?
Какво означават етикетите на опаковките? Знаем ли какво всъщност представляват оцветителите и подобрителите?

Постепенно европейските закони налагат изтеглянето на продукти от пазара , съдържащи изкуствени оцветители и ароматизатори . Преди около 3 години няколко английски компании ( Marks & Spencer , Asda ) започнаха да вадят от асортимента си , продуктите съдържащи хранителни добавки с Е-елементи. Честата консумация на храни или напитки с изкуствени оцветители и ароматизатори води до главоболие, болки в
стомаха, висока киселинност, кожни възпаления и хиперактивност.

Е102 ( Татразин )
Това е оцветител , който се използва при направа на сладкиши , безалкохолни напитки, рибни и местни консерви и някои зърнени закуски . Според учените , той можеда предизвика различни алергични реакции, главоболие и астматични призтъпи . Татразин се среща и в някои нехранителни продукти като сапуни, козметични препарати, шампоани, бои за коси , цветни моли и т.н. Особено внимателни трябва да са хората ,
които има непоносимост към аспирин . Възможни са проблеми със зрението и
сериозно възпаление на стомашната лигавица .

Е104 ( Куинолин )
Обикновено тази съставка се среща в състава на някои сапуни, червила, шампоани и пасти за зъби. Възможни странични ефекти са : кожни възпаления и хиперактивност . Куинолинът е забранен в Австралия, Япония, Норвегия и САЩ . Дневната доза не трябва да надвишава 10 мг / кг .

Е110 ( Сънсет жълто )
По своето естествно Е110 е оцветител, най-често използван в плодовите сокове, сухите супи и зърнените храни . Под негово въздействие може да се предизвика хронична хрема, кожни екземи , стомашен дискомфорт и др. Продуктът е забранен във Финландия, Норвегия, Великобритания. В ЕС продуктите съдържащи Е110 е задължително да бъдат обозначени с предупреждение за наличието му, като се препоръчва този оцветител постепенно да бъде заменян с друг.

Е122 ( Кармоазин )
Това е оцветител , който се извлича от каменовъглен катран. Най-често се използва в сладкарската индустрия и по-точно в бонбоните за смучене . Астматиците и хората с алергии трябва да бъда много внимателни .

E123 ( Амарант )
Този оцветител е наименуван на растението , от чийто корени се извлича . Използва се широко в хранителната индустрия . Забранен е за консумация от деца , понеже има голяма вероятност да предизвика алергични реакции, екземи и др. Е123 е забранен в Норвегия, САЩ, Русия и Австрия , в редица други държави е с много ограничена употреба .

Е124 ( Понсо 4R)
Оцветител, използван в сладкишите и в някои топинги за десерти. Потенциалните странични ефекти са уртикария и хиперактивност .


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Четем ли етикетите на опаковките ?
Article Name
Четем ли етикетите на опаковките ?
Description
Какво означават етикетите на опаковките? Знаем ли какво всъщност представляват оцветителите и подобрителите?
Author
Здравословен живот