Проблеми с кожата - акне

Акне младежки пъпки състояние, причини и съвети

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Акценти:

  • Какво е акне и какви са неговите симптоми?
  • Какви са причините за акнето?
  • Какво да правим при признаци на акне?

Какво е акне ?

Проблеми с кожата - акне
Проблеми с кожата – акне

Акнето или младежките пъпките , както е по-разпространено сред аудиторията , е вид болестно състояние на кожата . Най-често се появява в периода на пубертета и изчезва след като човек навърши 20 години. В някои отделни случаи е възможна поява и изчезване в по-късен период. По същество младежките пъпки представляват затлачване на порите на мастните жлези , по този начин се образуват комедони – зачервени пъпки с гнойни върхове.

Най-често поразени биват лицето , гърба и гърдите . Акне се среща както при момчета , така и при момичета , като при момичетата се появя малко по-рано , това се обяснява с факта , че те съзряват по-бързо.

Симптоми на акне

Основният симптом е неравната кожа , това се дължи на възпалени комедони , които придават грапавост на рисковата зона. В доста случаи се набюдава зачервеност , което се обяснява с факта , че кожата става изключително чувствителна на възпаление. Като допълнение към това може да се добави и увеличените пори в зоната на челото, носа , брадичката.

Причини за акне

Причините за акнето могат да бъдат твърде разнообразни. Най-често сочените причини са ниска хигиена и тежки гримове. Препоръчително е младите да се ограничават от прекомерното гримиране. Сред принителите още са стрес , често посещаване на солариум и не на последно място неправилно хранене .

Съвети как да се справим с младежките пъпки
Началните стъпки в борбата с акнето , можете да направите в къщи . В това число влиза ограничаване на храната , която може да бъде дразнител на кожата, увеличаване на консумацията на плодове и минерална вода , хигиената на засегната зона да се увеличи , ако е необходимо да се приложат медикаменти, предписани от лекар. С други думи неблягането на здравословното хранене и живот е препоръчително.

В някои отделни случаи , пак по лекарско предписание могат да се прилагат различни маски за лице базирани на екстракт от плодове и зеленчуци . Ако сте забелязали у себе си признаци на акне е препоръчително да се консултирате с лекар дерматолог. Би било грешно ако залегнете над тезата , че ще се израсте . Има много случаи, в които акнето оставя трайно и изключително неприятни следни по засегнатата кожа .


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Младежки пъпки (акне) - симптоми,причини и съвети
Article Name
Младежки пъпки (акне) - симптоми,причини и съвети
Description
Какво е акне и какви са неговите симптоми? Какви са причините за акнето? Какво да правим при признаци на акне?
Author
Цветелина Стефанова