Правилно хранене – здравословни храни и съвети

Балансирана хранителна диетa основни храни

Хранене и диети

За вас избрахме следните интересни материали:

Основното предимство на всяка диета , е че тя е добре балансирана . При ежедневно спазване на установен хранителен режим, наложен от специалист диетолог, не е нужно да се притеснявате от евентуално натрупване на мазнини или обратното – липса на важни хранителни съставки, микроелементи, белтъчини и др. Една добре балансирана хранителна диета спомага за установяване и задържане на идеалното тегло и сваляне на излишните килограми.

Правилно хранене – здравословни храни и съвети
Правилно хранене – здравословни храни и съвети

За добре балансиран режим можем да говорим , когато отношението на мазнините към въглехидратите в калории е между 40-50 % : 50-40 %. Важно е да се отбележи , че универсална диета няма. Всяка диета трябва да бъде съобразена с организма, ритъма на живот, ежедневно изразходваната енергия, приеманата такава и много други фактори.В един сравнително приемлив режим на хранене могат да участват голяма
част от храните от всички групи : мазнини , въглехидрати, белтъчини, плодове и кълнове . Относно термичната обработка на храната е добре да се знае , че пърженето и панирането прави храната по-трудно смилаема. Препоръчително е да се избягва доколкото е възможно . Варене и печене на храната биха били добър заместник на пърженето . балансирана хранителна диета

Добре е плодовете да се консумират в сурово , а зеленчуците варени или
задушени .

Основни храни за балансирана диета :

Мляко и млечни продукти : сирене, кашкавал, мляко, кисело мляко
Месо и риба : риба, пилешко, свинско
Бобови продукти : боб, леща, ядки, кълнове и други
Плодове : ябълки, круши,грозде, праскови
Зеленчуци : зеле, спанак, марули, тикви

Основни препоръки :
– Желателно е да се яде поне по 3 пъти на ден
– Закуската е задължителна
– Във всяко хранене трябва да присъстват храни от всички важни групи

Балансирана хранителна диета – продукти

Както сами забелязвате, диетата е резултат от внимателно подбиране на храните, които са съобразени я нуждите на Вашия организъм. Все пак е добре да знаете какво съдържат храните и какво ни дават. Ето кратък преглед на основните групи:

 Пълнозърнести храни

Пълнозърнесите храни доставят необходимото количество фибри на организма. Препоръчваме консумирането на хляб от цели зърна. Също така е добре по-голямата част от продуктите включени в балансираната хранителна диета да бъдат именно храни от този тип. Според последните проучвания, препоръчителната доза е 8 порции дневно.

 Плодове и зеленчуци

 За момента плодовете и зеленчуците са единствения естествен източник на витамини, фибри и антидоксанти. Препоръчителното количество е 3 – 4 порции дневно. Добре е да се консумират както местни, така и цитрусови плодове и зеленчуци.

 Млечни продукти

 Храните от тази група осигуряват необходимото количество калции и витам D. Това на практика са двата основни елемента, които правят костите, зъбите и ноктите здрави. Сред тях ежедневно трябва да се консумира прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал. Ако сте почитатели на прясното мляко, го пийте с какао, по този начин избягвате извличането на желязото от тялото.

 Протеини

 Освен всичко друго една добре балансирана хранителна диета трябва да включва необходимото количество протеини. Те осигуряват енергия за растежа и развитието на костите и тъканите. Продуктите, които препоръчваме са бобови култрури, ядки, риба, месо и месни продукти.

 Мазнини

 В оргомен процент от случаите, мазнините са заклеймени. В някои случаи хората имат право, но не трябва да се забравя, че мазнините в умерени количества спомагат за здравето на мозъка, сърцето,мускулите и тъканите. Бихме препоръчали да замените олиото със зехтин и на наблегнете на мононенаситени и полиненаситени мазнини. Желателно е да ограничите наситените мазнини.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
 Балансирана хранителна диетa основни храни
Article Name
Балансирана хранителна диетa основни храни
Description
Спазване на дието - какво знаем за тях? Балансирана ли е диетата, която спазваме? Какда премахмен излишните килограми.
Author
Цветелина Стефанова