Безсъние - какво се случва, когато не спим достатъчно?

Безсъние – интересни факти

Здравни съвети

За вас избрахме следните интересни материали:

Безсъние - какво се случва, когато не спим достатъчно?
Безсъние – какво се случва, когато не спим достатъчно?

 

Безсънието предизвиква инциденти. Именно това е причината за някои от най-големите трагедии в историята на човечеството. Можем да дадем за пример  инцидента в Three Mile Island и Чернобил, разливът на мазут останал в историята като Exxon Valdez и много други. Това обаче не е всичко. Научно е доказано, че безсънието увеличава времето за реакция повече от колкото алкохола. Изследването посветено на безсънието сочи, че то  предизвиква над 100 000 катастрофи за 1 година само в Щатите. Изследването не отчита трудовите злополуки на работното място.

Липсата на сън ни прави непълноценни. Ролята на съня в ежедневието е огромна и има важно значение за и върху мисловната дейност и възможността ни да учим или запомняме. Вниманието и концентрацията спадат с пъти, когато на лице е сън по-кратък от 6 часа.

Проблемите със съня водят до болести. Сред дългия списък със заболявания, които могат да бъдат предизвикани от безсъние са сърцебиене и аритмия, високо кръвно налягане, признаци на диабет, главоболие, световъртеж и т.н. Според последните доклади на темата, в над 90 % от случаите, хората които страдат от безсъние имат едно от изброените заболявания.

Сънят влияе на сексуалната активност. В почи 100 % от случаите мъжете и жените, които страдат от безсъние отчитат спад на либидото и липса на интерес към секса.

Безсънието предизвиква стрес. В изследване на ADA направено сред над 10 000 души се доказва, че хората страдащи от безсъние са много често в стресови ситуации. Всъщност същото изследване доказва, че безсъниетое е първият признак на стреса.

Хората страдащи от безсъние имат по-бледа кожа и тъмни кръгове под очите. Факта се обяснява с това, че при липса на достастъчно сън тялото синтезира по-голямо количество кортизол, който от своя страна унижожава колагена. Колагенът е протеинът, който поддържа кожата глада и еластична.

В определени случаи загубата на съня може да доведе до синтезиране на по-голямо количество хормон на растежа. Когато човек е млад, това стимулира разстежа, но когато е над 35 години, това се отразява на килограмите. Казано под друг начин, липсата на сън, може да доведе до наднормено тегло и да предизвика сърдечно-съдови заболявания.

Британското изследване познато като “Уайтхол 2” проведено сред над 15 000 държавни служители през последните 2 десетилетия показва, че липсата на сън удоява двойно риска от смърт поради някаква причина – най-често болест. Най-голям е дялът на смърт, причинена от сърдечно-съдови заболявания.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Интересни факти за безсънието и неговите последици
Article Name
Интересни факти за безсънието и неговите последици
Description
Липса на интерес към секса и стрес поради безсъние. Сънят и неговото действие върху мисловната дейност. Безсънието и отражението му върху тялото
Author
Рязане и пробиване на бетон Сканиране на бетон Безвзривно разрушаване на бетон