Безсъние и пълнолуние – връзката е доказана

Безсъние и пълнолуние – връзката е доказана

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Как пълнолунието влияе на съня?

Връзката между човешкото поведение ( и в частност безсънието ) и фазите на луната ( пълнолунието ) дълго време е била обект на различни митове, легенди и фолклор. Разбира се оставяме настрана различните метаморфози, върколаците и танците на луна светлина, защото бихме искали да разгледаме по-детайлно връзката между човека и лунните цикли. Интересното е, че сведения и точни доказателства за тази връзка липсват, до сега …

Безсъние и пълнолуние – връзката е доказана
Безсъние и пълнолуние – връзката е доказана

Може ли пълнолунието да предизвика безсъние?

По-рано тази година екип от швейцарски учени обнародва резултати от задълбочено изследване, в което ясно и точно се доказва връзката между човешкото поведение и фазите на луната и по-точно пълнолунието пряко влияе на безсънието. Във въпросното изследване, учените доказват, че сънят се променя през 29.5-дневния лунен цикъл. Дават се и примери, в които се вижда как пълната луна води до безсъние.

Идеята на изследването проведено в Университета в Базел е била група хора да се изолират в помещение без директен визуален контакт с околната среда и по този начин да се изследват фазите на съня и евентуалните причинители на безсънието. Участниците не са имали часовници или мобилни телефони, с които да се ориентират за времето, а денонощието е било определяно по график. Оказало се, че над 80% са страдали от частично или пълно безсъние без да знаят, че е пълнолуние.

 

Интересен е факта, че е имало участници от всички възрастови групи: мъже и жени между 17 и 20 години, от 20 до 30, също така до и над 50. Ефектът при всички е бил сходен. Учените изключват някои възможни причинители на безсъние като – цигари, алкохол и лекарства. Всички участници за били физически здрави, непушачи и независими от лекарствени препарати.

 

Научните факти са:

 

  • Безсънието се изостря с наближаването на пълнолунието. Обикновено хората се нуждаят между 5 и 10 минути повече от нормалното, за да заспят. След тази фаза на луната проблемът постепенно отшумява.
  • Фазата на дълбокия сън намалява с около 30% по време на пълнолуние
  • Нивата на мелатонин са понижени по време на пълнолуние
  • Нощният сън е с около 20 до 30 минути по-кратък в сравнение със съня в другите фази на луната

Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Безсъние и пълнолуние – връзката е доказана
Article Name
Безсъние и пълнолуние – връзката е доказана
Description
Връзката между безсънието и фазите на луната е доказана. Пълнолунието има пряко влияние върху човешкото поведение. Научни факти за безсънието
Author
Рязане и пробиване на бетон Сканиране на бетон Безвзривно разрушаване на бетон