Биологичен часовник определения ритъм в здравословния живот

Биологичен часовник определения ритъм в здравословния живот

Здравни съвети

За вас избрахме следните интересни материали:

Биологичен часовник – обща информация

Още в древността медиците са стигнали до извод , че в човешкият организъм е заложен сложен механизъм , които определя ритъма му на живот . В днешно време този процес е приел названието “билогичен часовник “ . Най-общо казано това е механизъм , според които тялото извършва определени функции в някакви приблизително точни времеви граници .

Примери за това могат да бъдат : между 5 и 7 часа се извършва прочистване на дебелото черво , между 7 и 9 часа пък е ред на стомаха и т.н . Някои учени са на мнение , че в най-важните моменти на изпълнение на функциите на биологичния часовник , е нежелателно хранене , физическо или психическо натоварване , понеже едно или друго действие биха нарушили установения ритъм .

Биологичен часовник определения ритъм в здравословния живот
Биологичен часовник определения ритъм в здравословния живот

Как действа биологичният часовник ? 

Американски учени наскоро откриха вещество , което се смята , че контрольора биологичния часовник , заложен в човек , а с това и механизмите му . С негова помощ се включват и изключват различни процеси , които контролират цикъла на съня , на бодърстването , на обмяната на веществата и т.н. Смята се , че между 15 и 20 % от дейността на биологичния часовник е свързана с гените на човек и тя се регулира от
една аминокиселина и нейният дубльор – CLOCK и BMAL1 .

Работата на учените е насочена в посока разгадаване на сложния процес на  синтез на тези аминокиселини . Това би довело до създаване на нови и  по-ефикасно медикаменти за борба с безсънието и други нехарактерни проблеми .

Установени цикли на биологичния часовник

Цикъл на слабото зрение – установено е , че човешкото зрение е с изключително намален капацитет в часовете около 2 през нощта .

Цикъл на начало и край – най-голяма е раждаемостта в ранните утринни часове – около 4 часа , тогава са и случаите на инфаркти и инсулти .

Цикъл на апатия – часовете между 4 и 5 сутринта се определят като време , в което кръвното налягане е в най-ниските си граници .

Цикъл на синтез на хормони – между 8 и 9 часа се наблюдава ускорен синтез на полови хормони .

Цикъл на възприятие – научно е доказано , че между 9 и 10 човек е най-слабо податлив на физическа болка .

Цикъл – абстрактно мислене – мозъчните центрове , които отговарят за творческата дейност , регистрират най-висока производителност между 10 и 12 часа .

Цикъл на физическата дейност – ако желаете да натоварвате отделните мускулни групи , то най-препоръчително време е между 12 и 13 часа на обяд .

Цикъл – храносмилане – изследвания сочат , че най-много жлъчен сок се синтезира между 13 и 14 часа , тогава е желателно да се обядва .

Цикъл на спортуването – препоръчва се спортуване между 16 и 18 часа . В тези времеви граници , белите дробове най-добре извършват определените си функции .

Биологичен часовник при мъжа и жената

Съществуват не малко разлики в биологичния часовник при мъжа и при жената . Като основна разлика се смята рязкото спадане на естрогена при жената , когато тя навлезе в определена възраст . Този процес за момента е необратим . При мъжете нивото на синтезирания тестостерон започва да спада след като те минат 25 , 26-годишна възраст , но нивото му никога не достига толкова минимални количества , колкото при жените . Друго съществено е , че с навлизането в определена възраст , жените имат  менопауза , докато при мъжете подобен процес липсва . Това се доказва с факта , че много възрастни мъже могат да имат деца .

Приликите се явяват в това , че и при жените и при мъжете с напредването на възрастта се забелязва понижен синтез на определени хормони . Това води до трудно зачеване , генетични проблеми с бебето и т.н. За мъжете в напреднала възраст съществува опасност те да синтезират генетично деформирани сперматозоиди , което от своя страна довежда до някакви генетични мутации .


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Биологичен часовник определения ритъм в здравословния живот
Article Name
Биологичен часовник определения ритъм в здравословния живот
Description
Какво е биологичен часовник и неговата роля в здравословния живот. Цикли на биологичния часовник и методи за подобряване на работата му.
Author
Цветелина Стефанова