Биологичният часовни и неговите ритми

Биологичният часовник и неговите ритми

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Акценти:

  • Биологичен часовник
  • Ритмите на биологичния часовник.
  • Биологичният часовник и външните фактори

Биологичен часовник е термин, който е широко застъпен в ежедневието ни. Различните източници дават различни определения на термина, като в някои случаи разбирането става малко по-трудно понеже попада в сферата на абстрактното. В общия случай под биологичен часовник се разбира онзи вътрешен регулатор, който е отговорен за цикличните реакции в човешкия организъм.

Погрешно е да се смята, че биологичният часовник може да се свързва само с животните. Той се среща и при растенията. Достатъчно ясен показател за това са цикличните промени през сезоните или дори през деня и нощта.

Ритмите на биологичния часовник

Биологичният часовни и неговите ритми
Биологичният часовни и неговите ритми

Цикличността на биологичния часовник се определя от неговите ритми. Дневните ритми се наричат циркадни ритми. Наименованието идва от латинското circa diem, означаващо умиращо за един ден. Последните изследвания определят наличието на биологичен часовник при бозайниците, който се намира в хипоталамуса на мозъка. Това е малко област в супрахиазматичното ядро.

Циркаден ритъм – що е то?

Циркадният ритъм е вътрешен билогичен процес, който започва и приключва в рамките на 24 часа – 1 ден. Той се наблюдава при всички растения, животни, гъбички и бактерии. Определя се като това, което се случва за един ден при появата на определен външен фактор.

Пренастройване на биологичния часовник

Когато става дума за ритми, най-често срещаният пример е редуването на сън и будност. Нарушаването на този ритъм предизвиква много вторични промени, като най-често срещаната е промяна на часовете на хране. Да вземем за пример хората, които работят нощно време. При тях понятието сутрешна закуска е меко казано относително. Друг подходящ пример е летенето със самолет в различни часови зони. В този случай при пътниците се забелязва видим дискомфорт, но до 2-3 дена след пристигането в крайната дестинация, проблемът се решава от само себе си понеже вътрешните механизми се самонастройват за новата среда.

Биологичният часовник и външните фактори

Повечето вътрешни ритми имат пряка зависимост от външните фактори. Често изпълнението на определен цикъл има връзка с температурата, светлината или влажността на околната среда. Да вземем за пример сезонните промени при животните и растенията, причинени от променената дължина на деня. Намалената продължителност на дена и ниските температури карат птиците да мигрират на юг. При растенията развитието на кълновете и цветовете става през пролетта и лятото, когато температурните условия го позволяват.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Биологичният часовник и неговите ритми
Article Name
Биологичният часовник и неговите ритми
Description
Биологичен часовник - вътрешният регулатор на човешкият организъм. Ритмите на биологичния часовник. Биологичният часовник и външните фактори
Author
Цветелина Стефанова