Бронхити и кашлици - симптоми , видове и причинители

Бронхити и кашлици – симптоми , видове и причинители

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Бронхити и кашлици - симптоми , видове и причинители
Бронхити и кашлици – симптоми , видове и причинители

 

Есента е сезонът на заболяванията на дихателните пътища . Реакцията на лигавицата на гърлото е една и съща при обикновена простуда и при наличие на замърсен въздух – резултата е кашлица . Теорията и практиката сочат че , тази реакция може да бъде сериозна индикация за друга болест.

Кашлица – видове и развитие

Дихателните пътища и заболяванията свързани с тях почти винаги са придружени с кашлица и тя е много често е симптом за тяхното наличие.

Кашлицата може да бъде :
нощна влажна
дневна суха
болезнена
пристъпна
дрезгава

Лекарите си служат със статистиката на нейните промени и така определят какво е неубходимото лечение и на какъв стадий се намира болестта .

Причини за поява кашлица :

Най-масово тя се появява при простуда , при наличие на замърсен въздух ,драстична смяна на климатичните условия , наличието на климатик в помещението , влиянието на озоновия слой и други . Той образува опасна смес , която когато се смеси с отработените газове на автомобилите , възпалява лигавицата .

Възпаление на дихателните пътища и увреждане алвеолите на белите дробове може да предизвика дори прахосмукачка , друг фактор могат да бъдат фабриките и заводите , които изхвърлят като отпадъчен продукт фин прах , автомобилните гуми и тяхното триене в асфалта и много други .

При настинка пътя на бактериите и вирусите се освобождава към организма , защото кръвоснабдеността на лигавиците в гърлото и носа намалява. При обикновена настинка или на пръв поглед безобидната кашлица могат да причинят възпаление на белите дробове , ако не им се обърне нужното внимание за навременното им стопиране .

Остър бронхит

Той се причинява от вируси и започва с дразнене на гърлото . Болестотворните микроорганизми възпаляват лигавиците , атакувайки бронхите . Обичайните симптоми са :

– висока температура
– обща отпадналост
– отделяне на секрети
– дразнеща кашлица

Как да се борим срещу острия бронхит
В борбата с острия бронхит изключително важно място заема здравословният живот и подборното хранене . Препоръчително е да се приемат големи количества билков чай , топла вода , прясно изцедени плодови сокове . Не трябва да се приемат тестените продукти от бяло брашно , млечни и месни изделия . Казано по друг начин, трябва да се работи на подбряване на здравето и в едно с това и храненето.

Трябва да бъдат изключени също така и мазните храни , дразнещите, студените, тютюнът и разбира се алкохолът . Препоръчителни са инхалациите и баните с лайка , сода бикарбонат , евкалиптово масло , орехови черупки , невен , мащерка , слез , борови връхчета , черен бъз и с прясно настърган хрян . Той помага за отстраняване на натрупаната слуз в дихателните пътища .

Също така могат да бъдат използвани кромид (лук) , ряпа или чесън вместо хрян . Препоръчително е ползването на антибиотици само по лекарско предписание и при нужда , в другите случаи хомеопатичното лекуване е за предпочитане .

Хроничен бронхит

За хроничен бронхит можем да говорим когато пациентът е страдал от остра кашлица придружена с отделяне на секрети , по три месеца в две последователни години. Тютюнопушенето , честите инфекции и замърсеният въздух на работното място – това са факторите , които благоприятсват появата на хроничен бронхит.

Ако не се лекува с времето задъхването зачестява и кашлицата се обостря,тогава бронхитът преминава в хронично обструкционен (ХОББ) . Изтънява бронхиалната стена , защото атрофира бронхиалната лигавица . Нормалното количество кислород което приема организма може да бъде нарушено заради изменени бронхи и тяхното колабиране по време на дишане . Съвсем близо до белодробния емфизем представлява разширение на алвеолите с необратим ефект) от ХОББ

ХОББ- симптоми:

– недостиг на въздух
– свирещо дишане
– намалена трудоспособност
– хронична кашлица

Може да се предотврати появата на ХОББ , но не може да бъде излекуван .
Основните елементи на профилактиката са:
– престоя на места със замърсен въздух
– отказ от тютюнопушенето
– избягване на пасивното пушене
– ранно лечение и редовна профилактика на респираторните инфекции;

Препоръчително е профилактиката да бъде последвана от медикаментозно лечение с бронходилататори (тяхната функция е да разширяват и отпускат бронхите) ,  секретолитици , инхалаторни кортикостероиди и муколитици (те отпушват бронхите втечнявайки жилавия секрет) За облекчаване на дробовете е добре да се предпазват от инфекции , използването на сауната и разтоварващи дихателни упражнения . Препоръчително е ваксинирането против грип на пациенти , които страдат често от инфекции и имат налично белодробно заболяване .

Във всеки съвременен офис и дом има лазарен принтер и компютър . При работа те отделят фини частици , които навлизат в дихателните ни пътища и се натрупват във вътрешните ни органи . Тяхната вреда може да се неотрализира до някъде с увеличаване броя на стаините цветя . Дават кислород в стаята и поглъщат вредните частици.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Бронхити и кашлици - симптоми , видове и причинители
Article Name
Бронхити и кашлици - симптоми , видове и причинители
Description
Кашлица - видове, причини и развитие. Остър и хроничен бронхит. Хобб - поява на Хобб
Author
Цветелина Стефанова