Правилно хранене – здравословни храни и съвети

Дисбаланс и балансиране на храненето

Хранене и диети

За вас избрахме следните интересни материали:

Правилно хранене – здравословни храни и съвети

Английският учен д-р Майкъл Крофорд от Лондонския университет по химия отбелязва , че последните няколко години , в храненето на хората като цяло настъпва дисбаланс . Храните с жизнено важно значение за здравословния живот за съжаление се консумират все по-малко , като пример е посочена омега 3 киселината . Тя се съдържа в рибата и спомага за намаляване на риска от депресивни състояния . Проведено е изследване сред 14 000 бременни жени и резултатите са категорични – тези от тях , които са консумирали храни богати на омега 3 киселина страдат много по-малко от стрес и други нервни напрежения от останали. Липсата на жизненоважни елементи в храната довежда до преждевременно стареене, податливост към заболявание и психическа нестабилност . Д-р Майкъл Крофорд публикува в личния си сайт списък с основните храни необходими за пълноценен живот .

 Правилно хранене – здравословни храни и съвети
Правилно хранене – здравословни храни и съвети

Как да балансираме храненето

Храненето трябва да бъде оптимално в количествено и качествено отношение . По друг начин казано , то трябва да бъде съобразено с енергийните загуби на организма и съответно да ги наваксва. Мерната единица за това е калории . Калорийността на храната необходима за поддържане на здравословен живот и наваксване на енергийните загуби , зависи от това как протича ежедневието на човек, характера на работата , физическите натоварвания и т.н. Ако храната не е достатъчна , организмът бързо се изтощава и постепенно човек губи ритъм и работоспособността рязко спада
, от друга страна ако храната е богата , а физическите движения са малко – следва натрупване на мазнини и в крайна сметка затлъстяване .

Препоръчително е човек да се храни 3 – 4 пъти на ден , като пропорцията е 30 % от храната на закуска , 40-50 % – обяд и останало на вечеря. В някои случай , когато организма е подложен на усилени физически натоварвания се препоръчват и закуски – първата около 10-11 часа , а втората между 4 и 5 часа . В случай , че имате нужда от коригиране на храненето , най-добре е да се обърнете към компетентни специалисти. Те най-добре биха определили , кои и в какви количества Ви е необходимо .

Българската трапеза

Проф. Б. Попов – ръководител на Катедра по хигиена към СУ, отбелязва че българите се хранят лоши и хранителният баланс е силно нарушен . Това е една от причините за зачестяване на случаите на сърдечно-съдови и ракови заболявания . Тази установена тенденция се засилва през последните 10 – 15 год. Отчита се спад на консумация на месо с около 50 % , 61 % – прясно мляко, 50 % – кисело мляко и т.н. Риба и рибни продукти все по-рядко се срещат в менюто , а в много отношения те са много по-полезно от месото например . От това може да се направи извода , че близо 60 %
от българите не приемат жизнено необходимите микроелементи , необходими за здравословен живот и антиоксидантна защита .


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
 Дисбаланс и балансиране на храненето
Article Name
Дисбаланс и балансиране на храненето
Description
Храним ли се правилно? Как да балансираме храненето? Правилно хранене – здравословни храни и съвети
Author
Цветелина Стефанова