Ерозия на стомаха - симптоми, причини и съвети

Ерозия на стомаха – симптоми, причини и съвети

Здравни съвети

Ерозия на стомаха - акценти

  • Ерозия на стомаха
  • Симптоми на ерозия
  • Причини и лечение
  • Хомеопария при ерозия на стомаха

Ерозия на стомаха е доста често срещан термин, но какво точно означава си остава загадка за доста хора. В настоящата статия ще опишем заболяването по лесен и разбираем начин. Ще разгледаме основните симптоми на ерозия на стомаха, причините и начини да си помогнем с домашни условия или следвайки съветите на лекар гастроентеролог.

В лекарските среди ерозията на стомаха е позната като “поздрави от язвата”. В същността си заболяването представлява нарушаване на целостта на лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника. Ако обаче имате необясними болки в областта на корема и не вземете необходимите мерки, ерозията може да доведе до язва на засегната област.

Ерозия на стомаха - причинители и последици

В повече случаи ерозията на стомаха и по-точно болките, които са предизвикани от нея са свързани с храненето. Ако болките в областта на стомаха започват до 30 минути след хранене, то значи засегнатият орган е стомаха.Обратно, ако болките започват на по-късен етап, до 2-3 часа след хранене то дванадесетопръстникът е проблемният орган.

 Основни симптоми на започнала ерозия на стомаха или дванадесетопръстника

  •  Чувство на ситост и невъзможност да се приемат повече течности или храни
  • Чувство на глад въпреки, че сте се хранили преди немного време
  • Необяснимо гадене
  • Остри и внезапни болки в областта на корема

 Какво да правим в домашни условия

 Ако на лице е диагностицирана ерозия на стомаха или вие имате съмнения за такава е добре да избягвате стресовите ситуации. В такива моменти организма синтезира повече стомашен сок, който дразни нарушената цялост на увередената стомашната лигавица. Бихме препоръчали да хапнете нещо леко. Плод или зеленчук с обелени кори би бил доста добър вариант. Това което не се препоръчва е пържено, люто, кисело, газирани напитки и алкохол. Добре е да наблегнете на здравословното хранене и диета съобразена с изискванията и предписанията на лекар специалист.

 Билколечение при ерозия на стомаха

 В няколко случаи методите на билколечението са приложими при този тип заболяване. Чайовете и отварите от живовлек и цветове от слез имам заздравителен ефект и успокояват болките причинени от попадането на стомашен сок по наранената лигавица на стомаха или дванадесетопръстника. Вариантите с отвара от невен, жълт кантарион и оман също влизат в набора от полезни средства.

Още по темата: 

Summary
Ерозия на стомаха - симптоми, причини и съвети
Article Name
Ерозия на стомаха - симптоми, причини и съвети
Description
Ерозия на стомаха - какво означава това. Симптоми на започнала ерозия на стомаха или дванадесетопръстника. Как да си помогнем в домашни условия? Билколечение при ерозия на стомаха
Author
Цветелина Стефанова