Здрави и красиви нокти

Здрави и красиви нокти

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Здрави и красиви нокти
Здрави и красиви нокти

Кога за последно сте се вглеждали по-внимателно в ноктите си ? Какво виждате там – здрави и добре оформени нокътни плочки или увредени участъци с по-тъмно оцветяване ? Някои от проблемите на красивите нокти могат да се решат лесно в домашни условия, докато други изискват повече внимание и специални грижи.

 Ноктите са изградени от няколко слоя протеин наречен кератин. Растежа на нокътя започва от основата, която се намира в края на нокътната плочка, като развитието на новите клетки избутва по-старите напред към върха на пръстите. В същото време старите клетки се втвърдяват, за да могат да издържат на атмосферни влияния.

 Здравите и красиви нокти изглеждат гладки и без пукнатини или неравности. Цвета по цялата повърхност е еднакъв, без разлики по краищата. Понякога се появяват вертикални пукнатини, които започват от основата на нокътя и завършват в края му. Този дефект става все по-видим с напредването на възрастта. Друг дефект са белите ивици или петна, които обикновено се появят след физически удар или травма и би трябвало да израстат с нокътят.

 Разбира се не всички дефекти могат да се възприемат като нормално явление. Препоръчваме да се консултирате с лекар или дерматолог ако забележите някой от следните симптоми:

 •  Промяна на цвета на нокътя. Това може да се изрази в промяна на цвета на цялата повърхност или на отделни места.
 • Поява на тъмни петна, които видимо се намират под нокътя.
 • Промяна на формата на нокътната плочка или назъбване на краищата и.
 • Удебеляване или отъняване на нокътя
 • Кървете от краищата на нокътната плочка
 • Зачервяване, сърбеж или болка около ноктите.

 Полезни съвети за красиви нокти

 Следните няколко съвета ще ви помогнат да подобрите състоянието на ноктите си и да ги направите здрави и красиви:

 •  Поддържайте ноктите влажни и чисти. Това ще предотврати появата на бактерии или вируси, които да проникнат под нокътя и по този начин да предизвикат инфекции. Носете домакински ръкавици, когато трябва да извършвате ежедневните задължения в кухнята.
 • Подрязвайте и оформяйте ноктите редовно. Използвайте добре режещи козметични уреди и средстава. Останалите могат да увредят структурата и да предизвикат допълнителни проблеми. Добре е подобни манипулации да се правят след баня, когато ноктите са по-меки и податливи на обработка.
 • Поддържайте ноктите влажни. Когато мажете ръцете с крем, не разбравяйте и ноктите.

 Какво може да увреди ноктите ?

 •  Добър начин да предотвратите проблеми с ноктите е да знаете, че те не са клещи или отвертки. Ако трябва да развиете болтче или да стегнете някоя обеца – просто използвайте подходящите инструменти, а не ноктите си.
 • Не гризете ноктите. Всяко подобно действие може да създаде възможност на нахлуване на бактерии или вируси под нокътната плочка.
 • Не игнорирайте проблемите по ноктите. Ако забележите дефект, които явно не избледнява от само себе си, потърсете лекат. Това може да е признак за по-сериозен проблем.
 • Поддържайте приемлива дължина на ноктите. Прекалено дългите се чупят лесно, а това предизвиква сериозен дискомфорт.
 • Нанасяйте тънък слой лак или полир. Ако се налага да го премахнете, използвайте разтворите. Желателно е премахване да не се прави повече от веднъж седмично.

 Ако грижите за красиви и здрави нокти са поверени на маникюристи и педикюристи то е добре да:

 •  Знаете, че съответните специалисти имат необходимите сертификати за качество.
 • Ползвайте качествени продукти с установен произход.
 • Инструментите им за стерилизирани

Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Здрави и красиви нокти
Article Name
Здрави и красиви нокти
Description
Здрави и красиви нокти в домашни условия. Кои са най-често срещаните проблеми на ноктите и как да ги избегнем ? Какво може да увреди ноктите ? Полезни съвети за красиви нокти.
Author
Рязане и пробиване на бетон Сканиране на бетон Безвзривно разрушаване на бетон