Здравословен живот основни правила

Здравословен живот основни правила

Здравни съвети

За вас избрахме следните интересни материали:

Последно време манията около темите здравословен живот , здравословни храни и въобще здравето набира скорост , повече от когато и да е било . Много са причините , които ни карат да обръщаме внимание на тази тема , и всяка от тях е повече от основателна . Литература на тема здравословен живот се намира в изобилие , по-важно е обаче да се ориентирате правилно за достоверността на източниците .

С увеличаване на интереса към темата „ здравословно „ като цяло , се забелязва и промяна на някои тенденции в това отношение . Почти непрекъснато се правят нови и нови открития , някои нови теории отхвърлят предходните и т.н. В настоящата статия , ще Ви обърнем внимание на някои така да се каже закони , които едва ли някога ще бъдат оспорвани или отхвърлени .

Подбор на храна

Здравословен живот основни правила
Здравословен живот основни правила

Препоръчва се консумиране на възможно най-големи количества плодове , зеленчуци и пълнозърнести храни . Също така е желателно да се внимава и да се налага контрол на мазните храни , солта и сладкото . Диетолозите определят връзка между цвета на плодовете и тяхното благотворно действие и по-точно – колкото по-ярък е цвета на даден плод , толкова той е по-полезен . Като примери се посочват ябълки , домати , лимони , спанак и т.н. Освен плодовете и зеленчуците обаче един здравословен начин на живот предполага и консумиране на месни храни . Препоръчителни са продукти , богати на омега-2 мазнини като риба и дивеч . Желателно е да се подбират крехките меса , без наличието на мазнини .

Друга препоръка е консумирането на поне 2 пъти седмично на бобови растения . Организма се нужда обаче и от мазнини – техни източници мога да бъдат – ядките , някои видове семена или зехтина .

Хигиена на устната кухина
Поддържането на добра хигиена в устната кухина не е само предпоставка за
здрави зъби , но е и един от важните фактори определящи живата като здравословен . Препоръчително е ползването на паста с наличие на флуроид , миене поне 3 минути – сутрин и вечер и почистване на труднодостъпните места с конец . Желателни са и профилактични прегледи при стоматолог поне на 2 месеца веднъж .

Необходими грижи за кожата

Кожата , като всеки друг орган има нужда от внимателно третиране . Препоръчва се ежедневно почистване и нанасяне на лек слой крем , съобразен с типа на кожата . Някои лекари препоръчват ползване на слънцезащитен крем през цялата година . Факторът трябва да е минимум 30 . Смята се , че е ползотворно и локалното приложение на ретинол с цел предотвратяване на появата на акне , бръчки и старчески петна .

Тренинг на психиката и мозъка

Желателно е ежедневен тренинг на психиката и умствените способности като цяло . Най-лесно това става чрез четене или някакъв вид учене . Както се знае стресът като процес е навсякъде около нас и се налага контролирането му по всякакви начини . Един от тях е поддържането на добри отношения с околните , избягване на създаване на напрежение , кавги , свади и т.н.

Замяна на умствената дейност с физически упражнения

Препоръчителна е някакъв вид физическа активност през деня . Замяната на дейностите – умствена с физическа е много добър вариант , в който организма да си „ отдъхне „ . Сънят , необходим за пълното възстановявана на организма е между 7 и 9 часа . По време на физическите   упражненияпийте достатъчно количество вода или течности .


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Как да водим здравословен живот - основни правила
Article Name
Как да водим здравословен живот - основни правила
Description
Основни правила за водене на здравословен живот. Спортуване, подбор на храна, тренинг на психиката и мозъка. Как лесно да си помогнем
Author
Цветелина Стефанова