Здравословна храна за по-добра памет

Здравословна храна за по-добра памет

Хранене и диети

За вас избрахме следните интересни материали:

Здравословна храна за по-добра памет
Здравословна храна за по-добра памет

Много хора в днешно време решават кръстословици и судоку за подобряване на паметта. В действителност това е един много добър подход понеже с  тези 2 игри подлагат мозъка на “стрес”, защото от него се очаква да приема и предава голямо количество информация за кратко време. Като тренировъчен подход, казаното до тук е добре, това от което обаче мозъка се нужда е здравословна храна в нужното количество и в правилното време.

Както сами се досещате, тялото се нуждае от правилна храна, за да се поддръжа здравословното състояние, в този смисъл мозъкът не прави изключение. Той се нуждае от мазнини, протеини, витамини и захар, за да поддържа нивото на нормалната си функционалност и да осигурява нужния капазитет от входяща и изходяща информация.

Ето списък с храни, които :

Ненаситени мастни киселини. Това са изключително полезни съединения, които подобряват функционалността на мозъка и понижават риска от болестта на Алцхаймер или други заболявания на мозъка. Нужното количество може да си набавите от 5 маслини на дена, 30 гр. сусамово масло или шепа ядки. Когато става дума за ядки обаче е добре да се знае, че при някои хора ядките предизвикват алергични реакции, така че бихме препоръчали да си погледнете здравния картон, преди да се настаните удобно до пакетчето с бадеми или фъстъци.

Омега 3 мастни киселини. Ако консумирате достатъчно храни богати на мастни киселини, ще спасите мозъка от преждевременна деменция или сродните и заболявания. За целта наблягайте повече на риба и рибни изделия. Препоръчват се риби, които плуват в студени води като пъстърва, скумрия и сьомга.

Яжте повече ярко оцветени плодове и зеленчуци. Няколко зелени ябълки биха подобрили еластичността на кръвоносните съдове в мозъка като по този начин ще го предпазят от инсулт. Обърнете внимание и на ягодите, малините, и боровинките. Също така не пропускайте и черешите, сливите и гроздето. Сред зеленчуците силно препоръчителните са броколи, спанак, зеле, чушки, патладжан, царевица и лук.

Жизненоважни витамини. Сред необходимите комплекси са Витамин Е, С, В12 и фолиева киселина. Липсата на тези витамини води до драстично спадане на нивата на умствената дейност. Проблемите започват след 15 до 20 дена след последното им приемане. За да си ги набавите, наблегнете на повече бобови растения, грах и леща.

Като основен източник на енергия, тялото и мозъка се нуждаят от глюкоза. Малко количество захар могат да дадат чудодеен ефект върху мисловния процес и функция като цяло. Разбира се това не означава да се нахвърлите върху първата срещната торта или кутия бисквити.

Пълнозърнестите храни помагат. Това е научно доказан факт, който нагледно показва положителното действие на този тип храни на човешкото тяло като цяло и мозъка и мозъчната дейност в частност. Това, което бихме препоръчали е постепенно да замените белия хляб с пълнозърнест. Ефектът от него ще дойде по-скоро отколкото очаквате.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Здравословна храна за по-добра памет
Article Name
Здравословна храна за по-добра памет
Description
Кои храни биха подобрили функцията на мозъка и паметта? Здравословни храни за мозъка и паметта. Консумация на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и риба.
Author
Цветелина Стефанова