Домашна паста за избелване на зъби

Избелване на зъби в домашни условия

Здравни съвети

За вас избрахме следните интересни материали:

Акценти:

  • Причини за пожълтяване на зъбите
  • Методи за избелване на зъби
  • Избелване на зъби в домашни условия
  • Домашна паста за зъби с избелващ ефект

Как да направим зъбите по-бели в домашни условия?

Белите зъби, лъскавата коса, поддържаните нокти са само част от нещата, които повечето от нас в днешно време искат. Според последни данни само в Европа за миналата година са похарчени над 4 милиарда евро за подобни козметични интервенции. Когато става дума за избелване на зъби, медиите насочват вниманието към скъпите пасти, електрическите четки за зъби или консултация със зъболекар. Намесата на зъболекар несъмнено би имала ефект, но когато става дума за другите 2 способа – крайният резултат може да се подложи под сериозно съмнение. Смятаме, че с малко усилия, следвайки няколко прости и лесни метода, бихте могли за избелите зъбите си в домашни условия успешно. Вероятно блясъкът от зъбите ви няма да заслепи идващия насреща човек, но със сигурност цветът на зъбите ви ще бъде бял.

Защо зъбите пожълтяват ?

За да знаем как да избелим зъбите си в домашни условия, на първо място ние трябва да разберем каква е причината за тяхното пожълтяване. Има няколко основни фактора, които определят цвета на зъбите. Сред тях са генетична предразположеност, храната и напитките, които консумираме и разбира се хигиената, която трябва да спазваме. Зъбът е изграден от няколко слоя емайл, който придава белият цвят и го предпазва от външни фактори, дентин, който поддържа емайла. Той има характерен жълтеникав цвят. Под дентина се намира пулпата, което съдържа кръв и линфни възли, там се намира също и известно количество цимент, който пък покрива сърцевината.

Емайлът и дентинът са двата фактора, които играят основна роля за цвета на зъбите. Определени храни и напитки оцветяват емайла, но по-големият проблем е, че нискокачествени храни и напитки директно разрушават покритието. Разрушаването на бялото покритие постепенно открива дентинът, който се намира под него и по този начин цвета на зъбите от бял преминава в жълтеникав. Когато става дума за избелване на зъбите в домашни условия, трябва да се действа внимателно, понеже в желанието си да постигнем ефект, лесно може да разрушим останалият емайл по зъбите.

Избелване на зъбите със сода и лимонов сок

Използването на сода за хляб при избелването на зъбите е препоръчително, защото това е абразивен елемент, които внимателно отмива наслоените частици храна от зъбите и спомага за регулиране на нивото на pH в устата. Содата е алкална за разлика от киселините, които рушат зъбната структура. В домашни условия лесно може да си направите паста за избелване, което да ползвате 3-4 пъти седмично.

Домашна паста за избелване на зъби:

За да приготвите домашна паста за зъби ще ви трябват следните продукти:

1)      Няколко лъжички сода

2)      Лимонов сок изстискан от половин лимон

3)      Чиста четка за зъби

Домашна паста за избелване на зъби
Домашна паста за избелване на зъби

За да направите пастата, трябва да смесите содата и лимоновия сок. Няма точна пропорция, но сместа не трябва да е прекалено рядка. Когато сте готови за самото избелване, подсушете внимателно зъбите със салфетка или тоалетна хартия и нанесете пастата. Може да я оставите да подейства за около минута. Ако при приготвянето на сместа сте използвали вода, то тогава може да я оставите до 3 минути.

Избелване с ягоди, сол и сода

Ягодите съдържат  голямо количество витамин “С”, който спомага за премахване на зъбната плака. Също така съдържат ензим, който успешно премахва повърхностните петна останали от последното хранене или миене на зъби. Солта от своя страна действа като абразивен елемент, който улеснява отмиването на хранителните остатъци, а содата пък допълнително подсилва ефекта на почистването.

Паста от ягоди, сол и сода:

1)      2-3 ягоди

2)      Щипка сол

3)      1 ч.л.сода

Избелваша паста от ягоди, сол и сода
Избелваща паста от ягоди, сол и сода

Стрийте ягодите в чаша за чай и добавете солта. След като се получи добре разбъркана смес, добавете и содата. Следва да подсушите добре зъбите и да нанесете пастата. Може да оставите да подейства до 5 мин, след което трябва добре да отмиете сместа. Тази процедура се препоръчва да се прави преди лягане.

Почистване и изплакване на зъбите с кокосово масло

Вероятно звучи налудничаво, но избелването на зъбите с кокосово масло има ефект. Това е традиционен метод за много хора. Ясно е, че не звучи като едно от най-приятните неща, но като оставим настрана неприятния и тръпчив вкус, тази субстанция ускорява избелването. Факта се дължи на лауриновата киселина, която се съдържа в кокосовото масло и пречиства зъбите от плаката и бактериите, които предизвикват жълтеникавото оцветяване на зъбите.

Почистване и изплакване на зъбите с кокосово масло
Почистване и изплакване на зъбите с кокосово масло

Тази процедура е препоръчителна за сутринта. Добре е да се направи преди същинското миене на зъбите. Те трябва да са добре подсушени, а кокосовото масло да е не повече от една чаена лъжичка. След като се жабури добре, зъбите се мият, а дъхът в устата остава свеж през целия ден.

Ягодите и нашето здраве

Супер храни за нашето здраве - ягоди
Супер храни за нашето здраве – ягоди

Освен всички други приложения, ягодите представляват и супер храна. Не случайно плодът се нарича “кралица на плодовете”, заради повишеното количество на витамини и минерали в състава си. Консумацията на този плод ускорява процеса на топене на мазнините и премахване на излишните килограми. Също така подобрява краткотрайната памет и понижава риска от сърдечно-съдови проблеми. Благодарение на биотинът, ягодите подобряват качествата на кожата, като запазват нейната еластичност и здрав вид. Разбира се възможни са и някои негативни ефекти, които се проявяват под формата на алергични реакции. Ако имате непоносимост към този плод, но все пак бихте искали да му се насладите, то опитайте да го гарнирате с кисело мляко, захар или мед. Вариантът за фреш от ягоди също е подходящ. В този случай добавете около 50 мл. прясно мляко с няколко бучки лед.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Избелване на зъби в домашни условия
Article Name
Избелване на зъби в домашни условия
Description
Избелване на зъби в домашни условия или как да премахнем жълтите петна по зъбите. Домашна паста за избелване на зъби. Избелване на зъби със сода, сол, ягоди и кокосово масло
Author
Цветелина Стефанова