Как да се предпазим от опасните слънчеви лъчи ?

Как да се предпазим от опасните слънчеви лъчи ?

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Предпазването от опасните слънчеви лъчи включва доста практики, които най-общо се свеждат до следните 4:

1) Не се излагайте на най-опасните лъчи в период между 11:00 и 15:00 часа.
2) Носете шапки, които да покриват деликатната кожа на главата.
3) Снабдете се със слънцезащитен бански костюм, който да покрива максимална част от тяло.
4) Покрийте се с кърпа при появата на първите признаци на дискомфорт.

Как да се предпазим от опасните слънчеви лъчи ?
Как да се предпазим от опасните слънчеви лъчи ?

 

В този списък не сме включили слънцезащитните продукти, защото при тях има една малка особеност, което не е позната на доста хора. Вярно е, че подобен тип продукти предпазват тялото от слънчеви изгаряния. Те са структурирани така, че да поглъщат радиацията на UVB лъчите, но по-дългите UVA лъчи, проникват дълбоко в тялото. Доказано е, че лъчите проникват на около 25 метра под водата. Всеки от нас може да си даде ясна представа, какво се случва с човешката кожа. Веднъж проникнали в тялото UVA лъчите биват абсорбирани от меланоцитите, които са включени в синтеза на меланин ( естественият човешки тен ) и меланома ( рака на кожата ). Казано по друг начин излагането на слънчевите лъчи има двустранен ефект.

От друга страна, слънчевите лъчи са полезни. Благодарения на тях се задейства синтезирането на витамин Д, който пък от своя страна поддържа нивата на калций и фосфор. Присъствието му в необходимото количество е предпоставка за здрави кости, кожа и нокти. Като заключение бихме казали, че полезният ефект от излагането на слънчевите лъчи е въпрос на умерени слънчеви бани в подходящите часове на денонощието.

Слънчеви изгаряния и противодействие. Какво да правим ако имаме слънчеви изгаряния?

В случай на слънчево изгаряне, лекарската помощ е наложителна. Има 3 основни вида изгаряния. Те са както следва:

Първа степен води до зачервяване на кожата и нестихваща болка.
Второ степен – има зачервяване, болка и се появят мехури.
Трета степен – всички слоеве на кожата са били изгорени.

Във всички тези степени навременната лекарска помощ е наложителна. В случаите на трета степен прилагането на хомеопатични лекарствени средства и методи е противопоказно. Това може да доведе то по-нататъшни усложнения. Все пак има четири основни препоръки, които е добре да следвате в случай на изгаряне:

Изберете възможно най-хладното място в жилището. Студените компреси биха облекчили болката. За целта намокрете чиста кърпа и я наложете на зачервеното място. Хладни душове на 2 – 3 часа също са добър вариант.

Следете внимателно изгорелия участък, кожата трябва да е влажна. За целта можете да ползвате хидратиращи кремове. Продуктите съдържащи алое вера са много добър вариант. Избягвайте кремове или мокри кърпички, които съдържат алкохол. Те биха изсушили и увредили допълнително кожата.

Ако имате втора степен изгаряне, пазете мехурите. Те не бива да се пукат. Кожата под тях е млада и се поддава лесно да външни дразнители. Препоръчваме мехурите причинени от изгаряне да се наложат в марля.

Пийте много вода. Слънчевото изгаряне води до дехидратиране на организма. Увеличеното приемане на вода ще подобри водния баланс в тялото и ще премахне страничните ефекти като гадене и главоболие.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Как най-лесно да се предпазим от опасните слънчеви лъчи ?
Article Name
Как най-лесно да се предпазим от опасните слънчеви лъчи ?
Description
Опасните летни слънчеви лъчи - как да се предпазим от тях. Използването на слънцезащитни кремове и полезни съвети при изгаряния
Author
Цветелина Стефанова