Как да се предпазим от преждевременно раждане

Как да се предпазим от преждевременно раждане

Здравни съвети

За вас избрахме следните интересни материали:

Акценти:

  • Пренатални грижи и рискови фактори
  • Внимателно следене на теглото
  • Придържане към диета
  • Прибягване към медикаменти
  • Преждевременно раждане – рискови фактори
Как да се предпазим от преждевременно раждане
Как да се предпазим от преждевременно раждане

 

Като най-честа причина за пренаталната смъртност сред новородените е тяхното преждевременно раждане, като повече от сто хиляди умират, а доста повече губят и слуха или зрението си и като цяло способността си за нормален живот. Подобни ситуации вредят и на родителите на децата било то физически или в много случаи и психически.

Негативните последици които могат да рефлектират върху майката могат да бъдат тежки психически и физически травми, както и невъзможност за повторно зачеване. Ситуацията е доста по-сложна отколкото изглежда на пръв поглед. Някои от бебетата могат да водят нормален живот, но мнозина не доживяват до този етап от живота си или загубват някои от психическите си или физически способности.

За предотвратяване на преждевременно раждане, родилката и нейното семесйство трябва да положат доста грижи, свързани с медикаментите които приема жената, подбор на храната, а също и самия начин на живот. Превантивните мерки са добър избор, за да не се стига въобще до проблеми.

Ето и няколко мерки, които е добре да се вземат още от началото на бременността, за да се избегне преждевременно раждане:

   – Пренатални грижи – винаги трябва да се започне с такива мерки още преди зачеването, а също и редовно да се посещава лекар. Може да се състави план график, който най-добре и най-здравословно да приляга на начина на живот на конкретния човек. Може да се посети и диетолог, който да даде съвет какво да се консумира през този период.

Преценяване на различни рискови фактори – препоръчително е на всеки две седмици да се ходи на преглед. Трябва да се разгледат потенциалните последиците от употребата на кофеин, цигари, наличието на високо кръвно налягане, за да сме напълно убедени в здравословния си начин на живот.

Да се следи теглото – съвсем нормално е по време на бременност да се наддадат 5-8кг. На всеки преглед е добре да се следи и теглото.

Придържане към здравословна диета – препоръчва се през бременността да се избягват прекалено солени и пикантни храни. Всекидневната диета е добре да включва зеленчуци и плодове, соеви продукти, варени храни.

Да се използват медикаменти само след консултация с лекар – винаги трябва да се прави консултация с лекар, преди започване на прием на каквито и да било лекарства, тъй като медикаментите могат да имат странични ефекти, излагащи бременността на риск.

Преждевременното раждане може да бъде и следствие от различни други причини, например зачеване на по-късна възраст, завишена употреба на противозачатъчни средства. Съвременната жена често не намира достатъчно време за себе си, а и често води нездравословен начин на живот. Затова основното което може да се направи е да се следват тези пет препоръки за предпазване от преждевременно раждане, тъй като едва ли има жена която да не желае здрава и лека бременност и в последствие и безпроблемно раждане на детето.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Как да се предпазим от преждевременно раждане
Article Name
Как да се предпазим от преждевременно раждане
Description
Преждевременно раждане - преценяване на различни рискови фактори. Придържане към здравословна диета и следене на теглото. Консултации с лекар
Author
Цветелина Стефанова