Кафето полза и негативи от пиенето на кафе

Кафето полза и негативи от пиенето на кафе

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Кафето полза и негативи от пиенето на кафе

Безспорно кафето е една от най-разпространението напитки по света . Със специфичния си аромат и тонизиращо действие върху човек , то се е превърнало във важна суровина в световната търговия . За родина на кафето , въпреки някои спорове , се смята Етиопия. На териториите на страната и до ден днешен се среща диворастящо кафе .

Кафето полза и негативи от пиенето на кафе
Кафето полза и негативи от пиенето на кафе

Историята на популяризация започва от Йемен и арабските търговци , които са започнали масово да го разпространяват .  Споровете около кафето не се изчерпват с родината му , дискутират се и въпроси свързани с името , някои изследователи смятат , че името произлиза от , че името произлиза от арабското „кауе” – означаващо сила
или енергия,а други залягат над тезата , че името идва от „кахва” – вино .

Полза от кафето

Кафето не обезводнява организма ни
Кафето може значително да ни предпази от инфаркт
Кафето понижава риска от някои видове злокачествени образувания
Каймакът на кафето съдържа много калций
Кафето ободрява и тонизира
Кафето помага за възстановяването след физически натоварвания и умора
Кафето предпазва от диабет и Алцхаймер

Негативи от пиенетo на кафе

Все още науката не възприема кафето като безопасна напитка . Като при всяко друго него , ако не искам да има нежелан ефект , трябва да приемаме напитката в нормални количества . По-голяма част от учените смятат , че 1-2 чашки кафе на ден е напълно достатъчно и безопасно за един нормален и здравословен живот. Повишеното количество прието от организма кафе предизвиква ускорено сърцебиене, хората страдащи от високо кръвно трябва да са много внимателни . Смята се , че кофеинът
„измива” калция от организма , затова е препоръчително да се консумират мляко и млечни продукти .

Безкофеиново кафе

Хората предпочитащи безкофеиновото кафе трябва да има едно на ум – приемането на тази напитка води до увеличаване на холестерола в кръвта . Изнесени данни на Д-р Робърт Суперко сочат , че при изследване на хора консумирали тази напитка нивото на свободни мастни киселини е повишено .

Кафето и бременността

Противно на всички изнесени данни и доклади от учените до момента , последните изследвания сочат , че бременните жени , които пият по 2 – 3 кафе дневно не са подложени на никакви рискове – в това число спонтанен аборт или подобни негативи . Детайли изследвания са направени в университета в Архус , наблюдаваните жени са били над 1000 . Те били разделени на две групи като едната получавала нормално кафе, а другата безкофеиново . Крайният резултат е бил , че разлика в теглото на бебета е нямало или ако е имало е била минимална – в рамките на 10-20 грама .
Преждевременните раждания са били под 4 % , като учените не са убедени , че причината е именно консумирането на кафе


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
 Кафето полза и негативи от пиенето на кафе
Article Name
Кафето полза и негативи от пиенето на кафе
Description
Полезно или вредно е пиенето на кафе. Ползи и негативи от приемането на тази напитка. Видове кафе
Author
Цветелина Стефанова