Кофеинът и дълготрайната памет

Кофеинът и дълготрайната памет

Здравни съвети

За вас избрахме следните интересни материали:

Акценти:

  • Кофеин – изследвания
  • Кофеинът и паметта
  • Препоръчителна доза кофейн
  • Странични ефекти
Кофеинът и дълготрайната памет
Кофеинът и дълготрайната памет

Противно на очакванията, изследванията правени през последните няколко години еднозначно показват, че кофеинът има много положителни качества. Особеното и интересното е, че кофеинът подобрява и повишава производителността на дълготрайната памет. В последното проучване, учените отделят специално внимание на факта, че едно кафе на ден в период на учене подобрява в пъти умствената дейност.

Екип от специалисти воден от Даниел Борота в университета Джон Хопкинс в Балтимор отбелязва, че въпреки няколкото предходни изследвания, които определят кофеина като когнитивен стимулатор, все пак липсват ясни сведения за връзката между него и дълготрайната памет.

За да докаже своята теория, Д. Борота изследва 160 участници на възраст междо 18 и 30 години. В първия ден на изследването на участниците са показани различни предмети, които е трябвало да се определят като домашни или градински. След приключване на теста, участниците са били разделени на 2 групи като едната е получила 200 мг. кофеин, а другата плацебо. На следващия ден на участниците са показани същите предмети, като са били добавени няколко нови. Целта е била да се посочат новите и старите предмети и също така да се отбележат тези нови предмети, които имат връзка със старите.

Резултата от този експеримент еднозначно показал, че участниците, които получили кофеин били по-добри в разпознаването и определянето на предмети от групата, която получила плацебо.

Интересен е факта, че учените повторили двудневния тест с различни количества кофеин – 100мг. и 300мг. Това, което се казва в резюмето е, че при 100мг. ефекът върху дълготрайната памет е по-малък, но при тест с 300 мг. резултатите не са по-добри. Казано по друг начин действието на кофеина върху паметта е лимитирано и препоръчителната доза е не повече от 200мг.

Друг интересен момент, е че приемането на кофеин 1 час преди теста с разпознаването на предметите не подобрява паметта. Учените отбелязват, че ефекта е максимален, когато кофеинът е приет непосредствено след теста. Тук бихме заключили, че ако предстои тежка изпитна сесия и искате ефекта от кафето да е максимален, то пийте го след приключване на ученето.

И все пак бъдете внимателни с кофеина. Някои от страничните ефекти са свръхсънливост и умора след отминаване на ефектна на кофеина, повишена киселинност в стомаха и газове, хронично главоболие и гадене в някои по-редки случаи.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Кофеинът и дълготрайната памет
Article Name
Кофеинът и дълготрайната памет
Description
Кофеинът и паметта - положителни качества. Изследвания на тема кофеин. Препоръчителна доза кофейн. Странични ефекти
Author
Цветелина Стефанова