Манийно-депресивна психоза признаци и симптоми

Манийно-депресивна психоза признаци и симптоми

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Биполярно афективно разтройство

Този тип психоза е едно от най-сериозните заболявания на мозъка. Характеризира се чести и екстремни промени в настроението и поведението като цяло. Моменти на депресия и силна меланхолия се редуват с приповдигнато настроение и еуфория.Преди само няколко години манийно-депресивната психоза се славеше като важна черта от характера на известни художници,композитори, писатели и т.н., истината обаче е , че живота и кариерата на огромен брой хора е застрашена от тази изключително странна болест. В някои отделни тежки случаи болестта води до фатален край.

Манийно-депресивна психоза признаци и симптоми
Манийно-депресивна психоза признаци и симптоми

Статистиката сочи , че от това психично разтройство страдат около 3 милиона американци или 1.5 милиона европейци. Потърпевши могат да бъда както мъже и жени , така и деца . В борбата в това заболяване са открити на 100 специализирани центъра с единствена цел – да помагат на нуждаещите се .

Начални стадии на манийно-депресивната психоза могат да бъда открити в юношеските или дори в детските години – цикли на смяна на настроението и поведението като цяло, нарушаване на нормалното ежеднение, навици и т.н. За момента за разграничени 3 основни епизодични явления :

  • постоянно чувство на тъга и меланхолия
  • смяна на настроенията от едната крайност в другата
  • комбинация от първите две

Признаци и симптоми
1. Прилив на енергия, състояние на превъзбуденост и повишена активност
2. Еуфорично настроение и необяснимо вълнение
3. Силна раздразнителност от наглед дребни неща
4. Бързо говорене, честа промяна на идеи и възгледи
5. Липса на концентрация, придружени със силно намалена нужда от сън
6. Чувствата на величието и фалшива вяра в собствения капацитет.
7. Липса на обективна преценка
8. Необичайно или странно поведение .
9. Агресивно и стресово състояние
10. Провокативност и негативно отношение към околния свят

Какво би причинило манийно-депресивната психоза

За момента причините за появата и съществуването на този тип психоза не
са изяснени напълно . Съществуват няколко теории , като нито една от тях не е потвърдена в научно отношение. Първата теория определя заболяването като генетично заложено, за момента обаче нито едно познато психично заболяване не може да се свърже с точно определен ген. Втората теория отнася проблема към начина на хранене и някои често ползвани диети . Третата популярна теория обяснява заболяването с нарушаване на ендокринния баланс и на водно-електролитния обмен .

В различните стадии на психозата , симптомите са епизодични, пациентът обикновено се чувства добре, но с напредване на времето появата им става по-честа , което определя различните екстремни смени на поведението. Тялото и умът дегенерира в силно ускорени темпове.Практически все още няма установено лечение за това заболяване. Това , което в момента се практикува успешно е подтискането на определени симптоми . За други епизодични симптоми пък се ползват фармакологични и психотерапевтични средства. Възможно е прибягването до антидепресанти и невролептици .


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Манийно-депресивна психоза признаци и симптоми
Article Name
Манийно-депресивна психоза признаци и симптоми
Description
Какво е биполярно афективно разтройство. Какво би причинило манийно-депресивната психоза. Как да си помогнем сами
Author
Цветелина Стефанова