Мигрената не е просто главоболие

Мигрена – фази на главоболието симптоми и профилактика

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Акценти:

  • Хронично главоболие
  • Причини за мигрена
  • Симптоми и лечение на мигрена

Мигрена – що е то ? 

Мигрената не е просто главоболие
Мигрената не е просто главоболие

Като вид болестно състояние , мигрената е доста често срещана. Изнесена статистика от миналата година , сочи че близо 8 % от населението на света страда от мигрена причинена от различните стресови ситуации, в които попадаме. Съотношението на страдащите от тази болест е 3 към 1 по отношение на маже и жени . По-голямата процентност при жените се дължи предимно на нехарактерни промени и колебания на хормоните , бременност , менопауза и т.н. Първите характерни признаци на мигрената се появяват в периода на пубертета , а мигрената увеличава активността си след 30-годишна възраст .
Причинители на мигрена
По отношение на причините за болестта , ясна и точна представа все още липсва . В голяма част от пациентите , причината е наследствена . Други причинители на мигрена могат да бъдат : разни храни , обезводняване , стрес , шок, недоспиване , силен шум , климатични промени , хормонални промени . Казано по друг начин стресовите ситуации и начина на хранене могат се окажат решаващ фактор или причинител на мигрена.

Симптоми на мигрена
При различните пациенти симптомите на мигрена са доста различни. За всички обаче е характерна силна болка , съчетана с недееспособност. Болката се описва като пулсираща и обхваща едната страна на главата . В някои случаи се описват странни явления или частично замъгляване на зрението . Съпътстващи болката са гадене , световъртеж , силно обезводняване , в отделни случаи се констатират свръх-чувствителност към светлина , шум или миризми .

Профилактика
В борбата с миргената, профилактиката е по-лесната част , по-трудното е случая е да се определят дразнителите . За целта е нужно внимателно проследяване и анализиране на състоянието на болните . Ако се установи , че дори минимален стрес е причината – то би следва да се намали всяка промяна или взимане на решения до минимум. Ако дразнител е дадена храна или медикамент – препоръчва се спиране на приемането му или ако това не е възможно – намиране на компромисно решение . Всяко действие обаче ( било в домашна или болнична обстановка ) трябва да се координира с професионално лекарско предписание .

Фази на мигрена
Локализирани са четири фази на протичане на мигрената :

  • Съдосвиваща
  • Съдоразширяваща
  • Оток на артериалната стена
  • Обратно развитие

В повечето случаи ранните симптоми се реализират сутрин или по обед. Препоръчително е при поява на предвестващите мигрената симптоми да се взема съответни мерки – хомеопатично третиране или с медикаменти. Добре е пациента да се постави в пълен покои с игнорирани всякакви възможни дразнители – светлина , шум и т.н. Ако се налага ползването на медикаменти , задължително трябва да се прочете упътването, понеже по-голямата част от тях са противопоказни при бременност , сърдечна недостатъчност , хипертония и т.н.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Мигрена - фази на главоболието, симптоми и профилактика
Article Name
Мигрена - фази на главоболието, симптоми и профилактика
Description
Мигрена - първите характерни признаци. Симптоми и причинители на мигрена. Фази на мигрена и домашна профилактика.
Author
Цветелина Стефанова