Остри вирусни инфекции и възпаления на дихателните пътища през есента

Остри вирусни инфекции и възпаления на дихателните пътища през есента

Хомеопатия

За вас избрахме следните интересни материали:

Остри вирусни инфекции и възпаления на дихателните пътища през есента. С есента идват вирусни инфекции.Зачестяват и инфекциите на горните дихателни пътища.
Най-честите симптоми за това са :

 • повишена температура
 • болки в гърлото
 • хрема
 • чувство за общо неразположение
 • кашлица
Остри вирусни инфекции и възпаления на дихателните пътища през есента
Остри вирусни инфекции и възпаления на дихателните пътища през есента

Гаргари с клеева тинктура е препоръчително да се правят при болки в гърлото като тя е предварително разредена с малко вода. Противомикробното и противовъзпалително действие на този пчелен продукт изключително мощно допринася за унищожаване на болестотворни микроорганизми попаднали в носоглътката и намалява риска от възпалителен процес .По същата причина е препоръчително да се дъвчат 1-2 скилидки
прясно обелен чесън в продължение на няколко минути.

Запарка от мащерка или градински чай се препоръчва за гаргара заради своите полезни свойства. Медът от зелени борови шишарки, пчелният мед или този от борови връхчета могат да засилят лечебния ефект на билковите отвари като се прибавят към тях за подслаждане.

Със запарка от цветове на лайка или с физиологичен разтвор с леко подсолена вода е препоръчително да се правят чести промивки на ноздрите при оплакване от хрема. Полезно ще бъде и поставянето в носа на предварително напоени памучни тампони със сок от прясно обелен лук или с чеснов сок. Лукът и чесънът изобилстват на съставки със силно противобактериално и противовирусно действие. При силна кашлица и остро възпаление на дихателните пътища е препоръчително правенето на инхалации с етерични масла,даващи противовъзпалителен и антисептичен ефект. За инхалация трябва да подготвите малък метален съд, в който да изсипете току-що кипнала вода и към нея да добавите няколко капки етерично масло от чаен храст, евкалипт, бор, лавандула, кипарис или розмарин.

Следва дълбоко вдишване на изпаренията от отварата с преметната кърпа на главата, за да се извлече максимална полза.Това упражнение е достатъчно да се прави няколко минути, докато водата започне да изстива. При наличие на силна и упорита кашлица полезен за пиене е изстудения воден извлек от семена на гъби или от ленено семе. За целта с 500 мл студена вода се заливат с две супени лъжици от семената и в продължение поне на 12 часа се оставят да престоят в нея. След това се прецежда и се подсладява с пчелен мед, разделя се на четири равни части и се пие преди закуска, обяд и вечеря,а последната четвърта доза преди заспиване.

При хора с хипертония (високо кръвно налягане) не е изключено да има известно влошаване на здравословното състояние през последните дни от периода.Това изисква спазването на лек хранителен режим, включващ намаляване до минимум консумацията на храни и напитки,съдържащи животински мазнини,кофеин и готварска сол.Също така налага и ограничаването на двигателните и нервно психически натоварвания до минимум. Препоръчват се за пиене чай с пикочогонно, успокояващо и съдоразширяващо действие при наличие на високо кръвно налягане :

 • бреза и мента
 • дяволска уста и бял имел
 • от стръкове от полски хвощ
 • листа от коприва
 • корени от валериана
 • цветове от глог
 • маточина
 • лайка и лавандула.

Благоприятно действие оказват върху хипертониците и 10-15 капки от спиртни извлеци от мента, валериана и глог, приемани три пъти дневно.Освен медикаментите предписани от лекуващия лекар при хипертонична криза ще помогне поставянето в топла вода на краката ( при разширени вени е абсолютно забранено да се практикува,може да предизвика откъсването на тромб,което от своя страна да доведе до фатален край). Паралелно с това може да се постави напоена кърпа със студена вода на челото и на тила.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Остри вирусни инфекции и възпаления на дихателните пътища през есента
Article Name
Остри вирусни инфекции и възпаления на дихателните пътища през есента
Description
Как да се справим с най-честите заболявания през есента. Лесни приложими съвети в домашни условия - хомеопатичен подход
Author
Цветелина Стефанова